Matarela pokušava da sačuva „Super Marija”

Italijanski predsjednik odbio da prihvati ostavku premijera Marija Dragija, kojem je pokret Pet zvjezdica uskratio podršku tokom glasanja o povjerenju vladi

17366 pregleda 2 komentar(a)
Matarela i Dragi u predsjedničkoj palati u ktobru prošle godine, Foto: Beta/AP
Matarela i Dragi u predsjedničkoj palati u ktobru prošle godine, Foto: Beta/AP

U političkoj krizi koja se dešava u teškom trenutku za Italiju predsjednik Serđo Matarela odbio je juče da prihvati ostavku premijera Marija Dragija i zatražio od njega da se sljedeće nedjelje obrati parlamentu kako bi se stekao jasan uvid u političku situaciju.

Dragi je juče najavio da planira da podnese ostavku nakon što je pokret Pet zvjezdica, koji je dio vladajuće koalicuje, odbio da ga podrži u glasanju o povjerenju vladi zbog njegovog plana za borbu protiv rasta cijena.

”Koalicija nacionalnog jedinstva koja je podržavala ovu vladu više ne postji”, kazao je Dragi, bivši predsjednik Evropske centralne banke (ECB) koji je postao premijer ispred široke koalicije u februaru 2021.

Mario Dragi
Mario Dragifoto: Rojters

”Još od svog inauguracionog obraćanja uvijek sam govorio da će ova izvršna vlast ići naprijed samo ako postoji jasna perspektiva da može da sprovede program kome su političke snage izglasale poverenje. Ova kompaktnost je bila suštinska za suočavanje sa izazovima ovih mjeseci. Ovi uslovi više ne postoje”, kazao je Dragi.

Sinoć nije bilo jasno kako će Dragi reagovati na intervenciju Matarele, vrhovnog arbitra u italijanskoj politici.

Matarela može pokušati da ubijedi Dragija da formira drugu vladu, nađe novog prelaznog lidera do izbora sljedeće godine ili sazvati vanredne izbore, navodi Rojters.

Konteov manevar da bi spasio partiju

Dragi je rekao da on ne želi da predvodi vladu bez pokreta Pet zvjezdica, koji je imao najveću podršku na izborima 2018, godine, ali je od tada pretrpio veliki gubitak podrške javnosti, kao i napuštanje poslanika.

Glasanje o povjerenju postalo je ključna tačka za tenzije unutar Dragijeve vlade dok se partije iz vladajuće koalicije pripremaju za borbu na nacionalnim izborima zakazanih za proljeće naredne godine.

Pokret Pet zvjezdica je tražio da Dragi učini više kako bi pomogao porodicama da se izbore sa rastom inflacije koja je dijelom rezultat rata u Ukrajini, iako bi to značilo veće zaduživanje države.

Međutim, analitičari tvrde da je potez pokreta Pet zvjezdica i njegovog lidera bivšeg premijera Đuzepea Kontea više rezultat previranja unutar partije nego što je motivisan suštinskim političkim neslaganjima sa Dragijevom administracijom. Partija, koja već nedjeljama prijeti da će uskratiti podršku vladi, izgubila je desetine poslanika, a njen bivši lider Luiđi di Majo, sadašnji šef diplomatije, napustio ju je prošlog mjeseca i sa sobom poveo niz poslanika.

Đuzepe Konte
Đuzepe Kontefoto: Rojters

Italija, kako podsjeća Rojters, nije imala jesenje izbore od Drugog svjetskog rata jer je to obično vrijeme kada se sastavlja budžet koji treba da odobri parlament.

Politička kriza se događa u nezgodnom trenutku za Italiju, treću po veličini ekonomiju u eurozoni, gdje su troškovi zaduživanja porasli dok Evropska centralna banka postrožava svoju monetarnu politiku.

Rizik od pada Dragijeve vlade juče je odjeknuo finansijskim tržištima gdje su prinosi na italijanske obveznice naglo porasli, što ukazuje na to da investitori zahtijevaju veću premiju da bi zadržali njen dug, a akcije su pale na najniži nivo od kraja 2020.

ECB radi na novom alatu za suzbijanje razlika između njemačkih troškova zaduživanja i onih u visoko zaduženim državama članicama kao što je Italija.

Dragi smatran garantom da će Italija poštovati uslove

Dragi, šesti premijer Italije u posljednjih deset godina, smatran je kao svojevrsnim garantom da će Italija poštovati sve uslove vezane za novi mehanizam, ali bi njegov odlazak stvorio novu niezvjesnost.

Dragi je imenovan da predvodi vladu jedinstva u februaru 2021, a Matarela je izabrao bivšeg predsjednika ECB poznatog i kao “Super Mario” zbog njegovog pristupa “sve što je potrebno za spas eura” - da izvuče Italiju iz krize izazvane pandemijom koronavirusa i postavi osnove za upotrebu milijardi iz fondova Evropske unije za oporavak od pandemije.

Biti u vladi "nije isto što i birati po jelovniku i odlučivati predjelo ne želim, a sladoled može", kazala je Ema Bonino, čelnica male proevropske partije

Pokret Pet zvjezdica se pridružio Dragijevoj širokoj koaliciji nacionalnog jedinstva, koja je uključivala stranke i ljevice i desnice.

Međutim pokret se žalio da su njihovi interesi ignorisani. U jednom od predloga o kojem se juče glasalo, pokret Pet zvjezdica se protivio odredbi da se dozvoli Rimu da upravlja postrojenjem za spaljivanje smeća u predgrađu italijanske prijestonice.

Ta stavka je bila samo dio zakona kojim se smanjuju porezi na benzin i dizel i koji podrazumijeva dodatne olakšice za račune za komunalije građanima, ali je Konte tu stavku naveo kao razlog za bojkot glasanja.

Tokom jučerašnje diskusije nekoliko senatora je kritikovalo Konteovu odluku. Biti u vladi “nije isto što i birati po jelovniku i odlučivati predjelo ne želim, a sladoled može”, kazala je Ema Bonino, čelnica male proevropske partije.

”Usluga Vladimiru Putinu”

Drugi su naglasili da je Dragi postao jedna od ključnih ličnosti u Evropi u trenutku kada Rusija vodi rat protiv Ukrajine, naročito usljed predstojećeg odlaska britanskog premijera Borisa Džonsona.

Saveznik lidera desnog centra Silvija Berluskonija kazao je u Senatu da pad Dragijeve vlade može izazvati “destabilizaciju Evrope”. “Napravili biste uslugu Vladimiru Putinu”, kazao je senator Antonio Sakone.

Italija senat
foto: REUTERS

Dragi je, kako navodi agencija AP, upravljao zemljom uz podršku bukvalno svih glavnih italijanskih partija uz izuzetak desničarske stranke Braća Italije, koji zahtijevaju da Matarela skrati mandat parlamentu i pruži Italijanima šansu da izaberu nove lidere.

Prema mišljenju Đovanija Orsine, profesora istorije i direktora škole upravljanja na rimskom LUISS univerzitetu, Matarelina odluka da zatraži od Dragija da se obrati parlamentu i pokuša da oformi novu radnu većinu je bila očekivana.

”Imamo pandemiju, imamo rat, imamo inflaciju, imamo energetsku krizu. Dakle ovo svakako nije dobar trenutak”, kazao je Orsina za AP. “A takođe i zbog toga što Matarela sa pravom smatra da je njegova misija da čuva stabilnost”.

Među Dragijevim dostignućima je i nastavak reformui koje je Evropska unija postavila kao uslov za Italiju da dobije pomoć za oporavak od pandemijeu vrijednosti od 200 milijardi eura. Veći dio sredstava EU je već raspoređen i podložan je automatskim mehanizmima, što znači da sredstva neće biti izgubljena, čak ni usljed nestabilnosti vlade.

”Međutim, činjenica da Dragi sa svojom reputacijom, međunarodnim prestižem, ne stoji iza toga, imala bi neku vrstu posljedica”, kazao je Orsina.

Bonus video: