List Republika: Smjene na vrhu u Kijevu zbog pokušaja puča protiv Zelenskog

Mnogi mediji u Evropskoj uniji (EU) su s pažnjom propratili vijesti da je Zelenski smijenio šefa ukrajinske službe bezbjednosti, svog dugogodišnjeg prijatelja Ivana Bakanova, kao i državnu tužiteljku Irvnu Venediktovu

22240 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pokušaj puča protiv ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog je prava pozadina "čistki" koje je Zelenski iznenada sproveo u vrhu i strukturama bezbjednosnog aparata i tuzilaštva pod optužbom da su odavane državne i vojne tajne ruskoj strani, piše danas italijanski list Republika (La Repubblica).

U pitanju je bio i "sa Moskvom usaglašeni plan bezbjednosnog aparata za korenitu promjenu vlasti u Kijevu i uklanjanje Zelenskog s vrha države", dodaje rimski dnevnik.

Mnogi mediji u Evropskoj uniji (EU) su s pažnjom propratili vijesti da je Zelenski smijenio šefa ukrajinske službe bezbjednosti, svog dugogodišnjeg prijatelja Ivana Bakanova, kao i državnu tužiteljku Irvnu Venediktovu.

Francuski list Mond (Le Monde) takođe javlja da je ukrajinski predsjednik "pokrenuo lov na ‘kolaboracioniste i izdajnike’ koji su optuženi da u najmanju ruku nisu znali za kolaboraciju i visoku izdaju svojih potčinjenih u korist ruskog invazora", što je sad "ojačalo položaj ‘sive eminencije’ u Kijevu Andrija Jermaka, šefa kabineta ukrajinskog predsjednika".

Španski dnevnik Pais (El Pais) javlja iz Kijeva da je "Damoklov mač visio iznad glave smijenjenog šefa bezbjednosti Bakanova još od početka ruske ofanzive, a Zelenski je potpuno izgubio povjerenje u njega kad je ukrajinski grad Herson pao u ruske ruke, a ukrajinske snage nisu bile u stanju da procijene i odupru se ruskom prodoru".

Zelenski je, dodaje madridski dnevnik, već ranije smijenio neke ključne generale na komandnim položajima i vrhu vojne obavještajne službe.

Da bi opšti zaplet u Ukrajini bio još zamršeniji govori i, navodi Pais, pravi politički zemljotres koji je u Kijevu izazvala američka senatorka Viktorija Sparc, zatraživši u pismu predsjedniku Džozefu Bajdenu da se istraže moguće implikacije moćnog šefa kabineta i čovjeka od najvećeg povjerenja Zelenskog, Andrija Jermaka zbog navodne povezanosti s Moskvom.

Američka kongresmenka je u pismu Bajdenu tvrdila da je Jermak doturao informacije Bjelorusiji, što su odbacili ukrajinsko Ministarstvo inostranih poslova i vladajuća Demokratska stranka.

Zelenski je 9. jula opozvao i smijenio i ukrajinske ambasadore u Njemačkoj, Mađarskoj, češkoj, Norveškoj i Indiji.

Bonus video: