Dragi uzalud apelovao na jedinstvo

Italijanska vlada u rasulu nakon što su tri partije iz vladajuće široke koalicije bojkotovale glasanje o povjerenju

11047 pregleda 1 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Italijanska vlada se raspala kada su tri glavna koaliciona partnera premijera Marija Dragija bojkotovala glasanje o povjerenju koje je on zatražio kako bi pokušao da okonča podjele i obnovi njihov savez.

Dragiju je izglasano povjerenje u gornjem domu parlamenta sa 98 prema 38 glasova, ali je više desetina senatora bilo uzdržano, nakon čega je njegova 18 mjeseci strada administracija ostala u rasulu a vanredni izbori u septembru ili oktobru su najvjerovatniji ishod političke drame.

Na desnici, partije Forca Italija i Liga nijesu učestvovale u glasanju. Njima se pridružio populistički Pokret pet zvjezdica čiji su predstavnici takođe bojkotovali glasanje, što su učinili i prošle nedjelje i izazvali aktuelnu političku krizu.

Uoči glasanja lideri Forca Italije desnog centra i desničarske Lige, Silvio Berluskoni i Mateo Salvini sastali su se u Berluskonijevoj vili u Rimu. Oni su nakon sastanka postavili uslove za podršku Dragiju. U zamjenu za podršku tražili su da Pokret pet zvjezdica bude isključen iz nove vlade - što je Dragi još ranije odbacio kao mogućnost. Takođe su zahtijevali smjenu ministra zdravlja Roberta Sperance i ministarke unutrašnjih poslova Lučane Lamorgeze, za koje Liga smatra da loše upravljaju u okolnostima pandemije i migrantske krize.

Dragi je prošle nedjelje predao ostavku, ali ju je predsjednik Serđo Matarela odbio i zatražio od njega da se obrati parlamentu i pokuša da obnovi široku koaliciju.

Dragi je ranije danas uputio apel za jednstvo i pomenuo niz izazova sa kojima Italija suočava počev od rata u Ukrajini do socijalne nejednakosti i rasta cijena.

"Jedini način, ako želimo da ostanemo zajedno jeste da ponovo izgradimo ovaj pakt, hrabrošću, altruizmom i kredibilitetom", kazao je Dragi u oštrom obraćanju Senatu, dodajući da mnogi Italijani žele da koalicija opstane do izbora koji su bili predviđeni početkom proljeća sljedeće godine.

Dragi je u govoru nagovijestio da je voljan da ostane na dužnosti premijera ukoliko mu njegovi zavađeni koalicioni partneri garantuju da će imati "iskrenu i konkretnu podršku".

Međutim, pošto je sinoć povjerenje izglasano bez podrškle ključnih partnera iz vladajuće koalicije on teško da ima drugog izbora osim da ponovo ponudi ostavku predsjedniku Matareli, navodi portal "Politiko".

Moguće je i da odluči da testira povjerenje u još jednom glasanju o povjerenju u donjem domu italijanskog parlamenta. Međutim ako odluči da podnese neopozivu ostavku to će rezulturati vanrednim izborima i uvesti zemlju u višemjesečnu političku nestabilnost.

Kriza se događa u teškom trenutku za dugovima opterećenu Italiju, treću po veličini ekonomiju u eurozoni, gdje su troškovi zaduživanja žestoko porasli budući da Evropska centralna banka (ECB) postrožava svoju monetarnu politiku.

Odlazak 74-godišnjeg bivšeg predsjednika ECB takođe bi lišilo Evropsku uniju jednog od najiskusnijih lidera u ključnom trenutku, kada inflacija vrtoglavo raste, a rat bijesni u njenom dvorištu.

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni objavio je na Tviteru da "neodgovorni" potez protiv Dragija može dovesti do "savršene oluje" i "teškog perioda" za Italiju.

Lider italijanske Demokratske partije lijevog centra, koja je takođe članica vladajuće koalicije, kazao je da je parlament krenuo putem koji je protiv volje naroda. "Italijani će na izborima pokazati da su mudriji od njihovih političara", Objavio je Enriko Leta na Tviteru.

Međutim, nedavno istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da bi blok konzervativnih partija, na čelu sa ekstremno desničarskom Braćom Italije vjerovatno osvojio većinu na sljedećim izborima.

Prema istraživanu koje su sprovela agencije YouTrend i Cattaneo Zanetto, desničarski blok uključujući Salvinijevu Ligu, Berluskonijevu Forca Italiju i Braću Italije koju predvodi Đorđa Meloni, osvojili bi 221 od ukupno 400 mjesta u donjem domu parlamenta i 108 od ukupno 2000 u gornjem domu Senatu. To bi znači da bi konzervativci imali apsolutnu većinu prvi put od 2008. godine.

Prema posljednjim anketama, Braća Italije imaju najveću podršku građana sa preko 22 odsto, ispred Demokratske partije lijevog centra. U slučaju pobjede Melonijeva bi bila u poziciji da postane premijerka.

"Sigurno je da ako ova kriza dovede do vanrednih izbora to će vjerovatno biti velika prednost za desni centar na čelu sa Đorđom Meloni", kazao je za Rojters Lorenco Preljasko, direktor agencije YouTrend.

Leta je pokušavao da napravi izborni savez sa Pokretom pet zvjezdica i drugim grupama koje se protiv desnici kako bi spriječio trijumf konzervativaca na izborima. Međutim, aktuelna politička previranja dovela su do tenzija između te dvije partije, što znači da bi na izbore mogli izaći odvojeno čime bi se podijelilo biračko tijelo koje se protivi usponu desnice.

Bonus video: