Zelenski: Ukrajini je važno da Kina ne pomaže Rusiji u ratu

Rat u Ukrajini - 161. dan

34316 pregleda 15 komentar(a)
Jedan od uništenih objekata u oblasti Donjecka, Foto: Reuters
Jedan od uništenih objekata u oblasti Donjecka, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.08.2022. 21:36h
Završeno
21:09h

Ukrajina povlači 40 vojnika koji su u sastavu KFOR-a na Kosovu, saopštile su Oružane snage Ukrajine.

"Na Kosovu se do danas nalazio nacionalni kontingent Oružanih snaga Ukrajine, koji čini 40 vojnika", saopštila je ukrajinska vojska.

Povlačenje ukrajinskih vojnika sa Kosova, kako je navedeno, sprovodi se u skladu sa Ukazom predsjednika Ukrajine od 7. marta.

"Povratak nacionalnog kontingenta Ukrajine značiće privremeni prekid njegovog učešća u misiji Kfora", saopštila je Komanda združenih snaga NATO.

Ukrajinski vojnici su odmah po ulasku KFOR-a na Kosovo raspoređeni na područje opštine Štrpce.

20:25h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je u srijedu da će pokrenuti misiju utvrđivanja činjenica o napadu na ukrajinski grad Olenivka na prvoj liniji fronta u kojem su ubijeni zatvorenici koje su držali separatisti koje podržava Moskva, prenosi Rojters.

I Rusija i Ukrajina zatražile su istragu, rekao je Gutereš novinarima. On je rekao da se priprema projektni zadatak misije, za koju bi bila potrebna saglasnost Rusije i Ukrajine.

15:16h

Savezni savjet Švajcarske uveo je u srijedu dodatne sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini, u skladu sa najnovijim mjerama Evropske unije o zlatu i proizvodima od zlata.

Savjet je saopštio da je napravio dva nova izuzetka u vezi sa transakcijama u vezi sa poljoprivrednim proizvodima i isporukom nafte u treće zemlje, što ima i EU, kako bi se izbjegli poremećaji u kanalima plaćanja.

15:15h

Tri broda bi mogla da napuste ukrajinske luke dnevno umjesto jednog dnevno, rekao je u utorak visoki turski zvaničnik, nakon što je prvi brod za prevoz žitarica uspešno otplovio iz Odese i nakon inspekcija dobio dozvolu da prođe kroz Bosfor, javlja Rojters.

Prvi brod, Razoni, mogao je da isplovi nakon što su Turska i Ujedinjene nacije posredovale u sporazumu između Rusije i Ukrajine koji ima za cilj ublažavanje globalne krize sa hranom.

11:56h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je Ukrajini važno da Kina ne pomaže Rusiji u ratu i da bi Peking trebalo da barem ostane neutralan.

On je to rekao u obraćanju tokom diskusije na internetu u organizaciji Australijskog nacionalnog univerziteta u Kanberi. U diskusiji su učestvovali i studenti 21 univerziteta u Australiji.

Na pitanje o stavu Kine prema ratu u Ukrajini, Zelenski je rekao da bi volio da se Peking pridruži zemljama koje su osudile rusku invaziju.

"Za sada, Kina balansira i zaista je neutralna i, biću iskren, ta neutralnost je bolja od toga da se Kina pridruži Rusiji. Važno nam je da Kina ne pomaže Rusiji ", rekao je Zelenski putem video veze.

On je zahvalio australijskoj vladi što je Ukrajini pružila najveću podršku od svih zemalja van saveza NATO.

Kina je do sada odbila da osudi napad Rusije na Ukrajinu. Istovremeno, osudila je sankcije koje su SAD i EU uvele Rusiji, optužujući Zapad da time provocira Moskvu.

09:32h

Rusija želi da se pregovorima dođe do okončanja rata u Ukrajini, a prošlomjesečni sporazum o isporuci žitarica mogao bi da bude korak u tom pravcu, izjavio je nekadašnji njemački kancelar Gerhard Šreder.

"Dobra vijest je da Kremlj želi rješenje putem pregovora. Prvi uspjeh je dogovor o žitu, a iz njega bi možda polako mogao proizaći i prekid vatre", izjavio je Šreder za nedjeljnik Štern i RTL, navodeći da se prošle nedjelje sastao sa Putinom u Moskvi, prenosi Rojters.

Šreder je ocijenio da se rješenja za ključne probleme kao što je Krim mogu pronaći tako što će se dozvoliti da prođe određeno vrijeme i ističe da "možda neće biti potrebno više od 99 godina, kao u slučaju Hong Konga", već da će se rješenje naći u sljedećoj generaciji.

Šreder je naveo da bi se Ukrajini, umjesto ulaska u NATO, moglo ponuditi da bude neutralna po modelu po kom je neutralna Austrija.

Osvrnuvši se na budućnost regiona Donbas na istoku Ukrajine, gdje se vode žestoke borbe, Šreder je ocijenio da je tamo situacija složena i predložio da se to pitanje riješi po modelu švajcarskih kantona.

Bonus video: