Zelenski: Amnesti internešnal ćuti o nuklearnom teroru ruske vojske

Rat u Ukrajini - 165. dan

19180 pregleda 13 komentar(a)
Elektrana Zaporožje, Foto: Reuters
Elektrana Zaporožje, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.08.2022. 22:31h
Završeno
17:06h

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom saopštila je da je jedan radnik ranjen kada su ruske snage ponovo granatirale nuklearnu elektranu u Zaporožju, najveću u Evropi.

Na Telegramu je navedeno da je raketnim napadima pogođena lokacija suvog skladišta fabrike, gdje se na otvorenom čuvaju 174 kontejnera sa istrošenim nuklearnim gorivom, prenosi Rojters.

10:41h

Amnesti internešnal ćuti o nuklearnom teroru ruske vojske, kazao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, navodeći da će insistirati na novim sankcijama Rusiji zbog stvaranja globalne prijetnje.

Zelenski je rekao da, nažalost, imaju značajno pogoršanje situacije oko zaporoške nuklearne elektrane.

“Ruski teroristi su postali prvi u svijetu koji su iskoristili najveću evropsku nuklearnu elektranu za teror. Skrećemo pažnju svijetu na to i insistiraćemo na novim sankcijama Rusiji zbog stvaranja globalne prijetnje”, naveo je Zelenski, prenosi ukrajinska Pravda.

On je dodao da, uprkos činjenici da je rusko granatiranje nuklearne elektrane “jedan od najopasnijih zločina protiv Ukrajinaca i svih Evropljana, iz nekog razloga nema izvještaja, čak ni poruke Amnesti internešnala o tome”.

Amnesti je u četvrtak saopštio da ukrajinska vojska ugrožava civilno stanovništvo stvaranjem baza i postavljanjem oružja u škole i bolnice.

Šefica kancelarije Amnestija u Ukrajini, Oksana Pokalčuk, podnijela je u subotu ostavku na tu funkciju nakon podnošenja izvještaja, prenosi Al Jazeera Balkans.

09:34h

Brod Rojen, koji je pod malteškom zastavom isplovio iz luke Černomorsk natovaren sa 13.000 tona kukuruza, stigao je do obala Istanbula.

Ovo je još jedan brod koji prevozi žito u sklopu sporazuma koji su 22. jula potpisali Turska, Ukrajina, Rusija i Ujedinjene nacije (UN) s ciljem obnove ukrajinskih isporuka žitarica iz crnomorskih luka.

Kako prenosi agencija Anadolija, brod Rojen, čije je konačno odredište Velika Britanija, biće usidren u Istanbulskom moreuzu, gdje će tim sastavljen od predstavnika Turske, Rusije, Ukrajine i UN-a obaviti inspekciju na brodu, nakon čega će plovilo nastaviti put.

Očekuje se da će i brod Polarnet, pod zastavom Turske, koji prevozi 12.000 tona žitarica, uskoro uploviti u Istandulski moreuz.

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je u petak da su tri broda sa ukupno 58.000 tona kukuruza iz ukrajinskih luka isplovila prema Turskoj, Velikoj Britaniji i Irskoj.

U ponedjeljak je iz ukrajinske luke Odesa isplovio prvi brod sa žitom koji je potom iz Istanbula nastavio put prema Libanu.

Izmjena: 09:38h
09:33h

Ukrajinska vojska je saopštila da je rusko granatiranje zabilježeno u desetinama gradova duž istočne i južne linije fronta.

U izvještaju se navodi da su ruske snage pokušale da izvrše napade u šest različitih oblasti u istočnom Donjecku, prenosi Rojters.

Britanska vojna obavještajna služba juče je saopštila da rat u Ukrajini ulazi u novu fazu, pri čemu se većina borbi prebacila na front od skoro 350 kilometara koji se proteže jugozapadno od Zaporožja do Hersona.

09:32h

Rat u Ukrajini ušao je u 165. dan.

Na istoku te zemlje žestoke borbe su u regionu Donjecka. 

Iz kancelarije glavnog tužioca Ukrajine saopštili su da je započet krivični postupak protiv, kako kažu, raketnog i artiljerijskog granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje od strane ruske vojske, prenosi Rojters.

Bonus video: