od 3.000 do 5.000 artefakata ukradenih iz Kraljevine Benin

Britanski muzej vraća ukradene beninske bronze Nigeriji

"Vrlo su jasni dokazi da su ovi predmeti stečeni silom i spoljne konsultacije poduprle su naše mišljenje da je moralno i prikladno da se vrate Nigeriji", rekla je Iv Salomon, predsjednica Upravnog savjeta muzeja

5443 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Muzej u Londonu saopštio je danas da je pristao da vrati kolekciju beninskih bronzi ukradenih krajem 19. vijeka na teritoriji koja je sad Nigerija u vrijeme kada su kulturne institucije širom Velike Britanije pod pritiskom da vrate artefakte do kojih su došle za vrijeme kolonijalne ere.

Horniman muzej u jugoistočnom Londonu saopštio je da će prebaciti kolekciju od 72 predmeta nigerijskoj vladi.

Odluka je donijeta poslije zvaničnog zahtjeva nigerijske Nacionalne komisije za muzeje i spomenike upućenog ranije ove godine i poslije konsultacija sa članovima zajednice, umjetnicima i školskom djecom u Nigeriji i Velikoj Britaniji, naveo je muzej.

"Vrlo su jasni dokazi da su ovi predmeti stečeni silom i spoljne konsultacije poduprle su naše mišljenje da je moralno i prikladno da se vrate Nigeriji", rekla je Iv Salomon, predsjednica Upravnog savjeta muzeja.

Kolekcija Horniman je mali dio od 3.000 do 5.000 artefakata ukradenih iz Kraljevine Benin 1987. kada su britanski vojnici napali i okupirali Grad Benin i Velika Britanija proširila svoj politički i trgovinski uticaj u Zapadnoj Africi.

Samo taj muzej ima više od 900 predmeta iz Benina, a Nacionalni muzeji Škotske imaju još 74. Drugi predmeti se nalaze u muzejima širom svijeta.

Predmeti uključuju bareljefe, figure ljudi i životinja, i predmete kraljevske odore od bronze i mesinga koje su napravili umjetnici iz kraljevskog dvora Benina. Opšti naziv beninske brozne se ponekad odnosi i na predmete od slonovače, korala, drveta i drugih materijala pored metalnih skulptura.

Nigerija i Njemačka nedavno su potpisali sporazum o vraćanju stotina benininskih bronzi. To je uslijedilo poslije odluke francuskog predsjednika Emanuela Makrona prošle godine da preda 26 komada poznatih kao Abomi blago, umjetnička djela iz 19. vijeka iz kraljevine Dahomej, današnji Benin u Zapadnoj Africi.

Ali britanske institucije su sporije odgovarale.