"postoji mogućnost da je novu vatru na jugoistoku neko izazvao"

U Francuskoj 6.000 hektara šuma izgorijelo, evakuisano 8.000 ljudi

Francuska je trenutno pogođena novim talasom toplote koji pogoršava sušu u toj zemlji. Generalno je manje toplo nego tokom toplotnog talasa sredinom jula, kada su oboreni mnogi rekordi sa temperaturama koje su prelazile 40 stepeni Celzijusa

4374 pregleda 0 komentar(a)
Žironda, Francuska, Foto: REUTERS
Žironda, Francuska, Foto: REUTERS

Mjesec dana poslije izbijanja ogromnog požara na jugozapadu Francuske, vatra se ponovo rasplamsala danas i progutala 6.000 hektara šume, što je izazvalo evakuaciju 8.000 ljudi.

Francuska je trenutno pogođena novim talasom toplote koji pogoršava sušu u toj zemlji. Generalno je manje toplo nego tokom toplotnog talasa sredinom jula, kada su oboreni mnogi rekordi sa temperaturama koje su prelazile 40 stepeni Celzijusa.

Vatra, koja je izbila u utorak poslije podne u departmanu Žironda, zahvatila je 6.000 hektara šuma.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen, koji je danas posjetio jug Francuske gdje takođe ima šumskih požara, rekao je da postoji mogućnost da je novu vatru na jugoistoku neko izazvao.

"Jutros je izbilo osam požara od 8.00 do 9.00 i na udaljenosti od nekoliko stotina metara što je prilično neuobičajeno (za šumske požare)", rekao je Darmanen i dodao da su mnogi šumski požar podmetnuti ili djelo nemara ljudi.

U prošlom talasu toplote sredinom jula, u departmanu Žironda je izgorelo više od 20.000 hektara šuma i evakuisano 36.000 ljudi.