„Nezgode su moguće i u elektranama EU”

”Oni (Kijev i njegovi saveznici) kažu da je to Rusija. To je očigledno 100 odsto glupost, čak i za glupu rusofobičnu javnost”, izjavio je Medvedev povodom optužbi za granatiranje Zaporožja

10881 pregleda 6 komentar(a)
Rusija je zauzela elektranu Zaporožje u martu, Foto: Rojters
Rusija je zauzela elektranu Zaporožje u martu, Foto: Rojters

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev uputio je juče prikrivenu prijetnju zapadnim saveznicima Ukrajine koji su optužili Rusiju da stvara rizik od nuklearne katastrofe raspoređivanjem snaga oko ukrajinske elektrane Zaporožje.

Ukrajina je optužila Rusiju da sa tog mjesta otvara vatru na ukrajinske gradove znajući da ukrajinske snage ne mogu da rizikuju da uzvrate. Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za granatiranje elektrane.

”Oni (Kijev i njegovi saveznici) kažu da je to Rusija. To je očigledno 100 odsto glupost, čak i za glupu rusofobičnu javnost,” izjavio je Medvedev, zamjenik predsjednika ruskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

”Kažu da se to desilo sasvim slučajno, kao ‘Nismo htjeli’,” dodao je. Šta reći? Ne zaboravimo da i Evropska unija ima nuklearne elektrane. Nezgode se i tamo dešavaju”, napisao je Medvedev na Telegramu.

Medvedev
Medvedevfoto: Beta/AP

Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je da granatiranje Zaporožja, najveće evropske nuklearke, može izazvati nuklearnu katastrofu, ali da ne može da stvori uslove za inspekciju. Kijev i generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvali su da se ta oblast demilitarizuje, a Grupa sedam najvećih ekonomija je pozvala Rusiju da je vrati Ukrajini.

Međutim, ruski poslanik Leonid Slucki, šef spoljnopolitičkog odbora donjeg doma parlamenta, poručio je da je ideja o vraćanju elektrane pod kontrolu Ukrajinaca “izrugivanje sa tačke gledišta obezbjeđivanja sigurnosti”.

”Sva saopštenja ministara spoljnih poslova G7 u znak podrške njihovih zahtjeva nisu ništa do ‘sponzorisanje nuklearnog terorizma’,” dodao je na svom Telegram kanalu.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova rekao je u četvrtak da Ukrajina mora biti spremna za sve scenarije u elektrani, uključujući evakuaciju ljudi iz te oblasti.

”Elektrana od danas nije samo u rukama neprijatelja, nego u rukama neobrazovanih stručnjaka koji bi mogli dozvoliti da se desi tragedija,” izjavio je za Rojters ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski.

”Naravno, teško je i zamisliti obim tragedije koja bi mogla nastati ako Rusiji nastave akcije tamo,” dodao je.

Rusija je zauzela elektranu Zaporožje u martu, ali njome i dalje upravlja ukrajinsko osoblje.

Bonus video: