Kim: Komanda ruske vojske napušta Herson

Ruska invazija na Ukrajinu - 171. dan

54370 pregleda 49 komentar(a)
Detalj iz Hersona, Foto: Reuters
Detalj iz Hersona, Foto: Reuters
Liveblog
17:57h

Ukrajinska vojna komanda saopštila je da se nastavljaju "žestoke borbe" u Piskiju, selu na istoku Ukrajine za koje je Rusija ranije tokom dana objavila kako ima potpunu kontrolu.

"Okupatori pokušavaju da probiju odbranu naših trupa u pravcima Oleksandropolja, Krasnohorivke, Avdijivke, Marijenke i Piskog", naveo je ukrajinski generalštab na Fejsbuku, a prenosi Rojters.

17:51h

Guverner Mikolajivske (Nikolajevske) oblasti Vitalij Kim rekao je komanda ruske vojskae napušta grad Herson, važnu ukrajinsku luku na Crnom moru, obajvio je Kijev Independent.

"Komanda ruske vojske premješta se na lijevu obalu rijeke Dnjepar", rekao je Kim.

16:17h

Operativna komanda ukrajinske vojske saopštila je da je srušila još jedan most koji je od vitalnog značaja za ruske snage koje zauzimaju Hersonsku oblast na jugu Ukrajine.

BBC prenosi da su iz Ukrajine potvrdili da je most na brani u Novoj Kahovki - koji je i ranije napadan - sada neprohodan. BBC nije nezavisno verifikovao te tvrdnje.

Sve se dešava samo nekoliko nedjelja nakon što su ukrajinske snage oštetile i ključni Antonovski most.

Ukrajina vodi kontraofanzivu prema gradu Hersonu, koji je Rusija zauzela u prvim danima rata.

12:28h

Ruske snage su preuzele punu kontrolu nad mjestom Piski, na periferiji Donjecke oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, prenosi Interfaks.

Ruske i proruske snage objavile su prije više od nedjelju dana da su zauzele Piski.

Ministarstvo odbrane je takođe saopštilo da su ruske snage uništile raketni sistem HIMARS u blizini Kramatorska, kao i depo sa municijom za taj sistem, prenosi Rojters.

11:45h

Još dva broda sa žitaricama danas su krenula iz ukrajinske crnomorske luke Černomorsk, saopštilo je tursko ministarstvo odbrane, prenosi Rojters.

Brod "Fulmar S", koji plovi pod zastavom Barbadosa, napustio je ukrajinsku luku Černomorsk, sa tovarom od 12.000 tona kukuruza za tursku južnu provinciju Iskenderun, navodi se u saopštenju.

Teretnjak "Toe" pod zastavom Maršalskih ostrva, isplovio je iz iste luke i uputio se u turski Tekirdag, noseći 3.000 tona sjemena suncokreta.

Sa njihovim odlaskom, ukupno 16 brodova je isplovilo od 1. avgusta iz Ukrajine, prema sporazumu Rusije i Ukrajine uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija.

U saopštenju se dodaje da će još jedan brod danas otputovati iz Turske za Ukrajinu zbog kupovine žitarica.

11:44h

Ukrajinski ministar zdravlja Viktor Ljaško optužio je ruske vlasti da su počinile zločin protiv čovječnosti blokiranjem pristupa ljekovima u okupiranim oblastima.

U intervjuu za AP, ukrajinski ministar zdravlja rekao je da su ruske vlasti u više navrata blokirale napore da se ljudima u okupiranim gradovima i selima obezbijede ljekovi koje subvencioniše ukrajinska država.

"Tokom čitavih šest mjeseci rata Rusija nije (dozvolila) prave humanitarne koridore kako bismo mogli da obezbijedimo sopstvene ljekove pacijentima kojima su potrebni", rekao je Ljaško u ministarstvu zdravlja u Kijevu u petak uveče.

 On je rekao da je Rusija ovo učnili "s namjerom" i da Kijev smatra da je riječ o zločinima protiv čovječnosti i ratnim zločinima koji će biti dokumentovani.

Ukrajinska vlada ima program koji obezbjeđuje ljekove osobama sa rakom i hroničnim bolesnicima.

Uništavanje bolnica i infrastrukture zajedno sa raseljavanjem oko sedam miliona ljudi unutar zemlje ometalo je i druge oblike liječenja, podaci su Ujedinjenih nacija i ukrajinskih zvaničnika.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da je zabilježila 445 napada na bolnice i druge zdravstvene ustanove tokom ruske invazije.

Ljaško je upozorio da su sekundarni efekti tih napada daleko ozbiljniji.

"Kada su putevi i mostovi oštećeni u oblastima koje sada kontrolišu ukrajinske snage teško je nekoga ko je imao srčani ili moždani udar odvesti u bolnicu...Zato rat donosi mnogo više žrtava", rekao je ministar.

08:51h

Američki državni sekretar Entoni Blinken kazao je da su u toj državi zabrinuti zbog izvještaja o optužnicama "nelegitimnih vlasti u istočnoj Ukrajini" protiv britanskih, švedskih i hrvatskih državljana.

"Rusija i vlasti pod njenom kontrolom u Ukrajini imaju obavezu da poštuju međunarodno humanitarno pravo, uključujući prava i zaštitu koji se pružaju ratnim zarobljenicima, napisao je Blinken na Tviteru.

08:13h

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev uputio je juče prikrivenu prijetnju zapadnim saveznicima Ukrajine koji su optužili Rusiju da stvara rizik od nuklearne katastrofe raspoređivanjem snaga oko ukrajinske elektrane Zaporožje.

Povezani članci

13. Avgust 2022.

„Nezgode su moguće i u elektranama EU”

07:49h

Gradonačelnik Harkova Igor Terehov objavio je na Telegramu da je grad granatiran tokom noći.

"Okruzi grada Harkova – Centar, Nemišljanski i Slobodanski, granatirani su tokom noći. Oštećen je koledž, komunikacije i kritična infrastruktura, polomljena stakla na nekoliko stambenih zgrada, nekoliko trolejbusa je pogođeno gelerima", rekao je Terehov.

Prema njegovim riječima, tamo gdje su pali neprijateljski projektili, nema ničega što bi ličilo na vojne objekte, već samo civilna infrastruktura.

Terehov je takođe naglasio da nema poginulih ili povrijeđenih.

07:44h

Rat u Ukrajini ušao je u 171. dan, a borbe na istoku i jugu te zemlje se nastavljaju.

Aleksandar Darčijev, šef odjeljenja za Sjevernu Ameriku u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, saopštio je da bi odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama bili veoma pogoršani, čak bi mogli biti i i prekinuti, ako Rusija bude proglašena državom sponzorom terorizma, prenosi Rojters.

Darčijev je istakao da bi, ako Senat SAD donese takvu odluku, to značilo da je Vašington prešao tačku bez povratka, navodi Tas.

Bonus video: