Grčka policija pronašla 38 migranata u blizini turske granice

Policija je saopštila da su nađena 22 muškarca, devet žena od kojih je jedna trudna i sedmoro djece

4811 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Grčka policija saopštila je juče da je pronašla 38 migranata za koje je prijavljeno da su nasukani na ostrvu u rijeci Evros (Marica) na granici Grčke i Turske.

Policija je saopštila da je pronašla 22 muškarca, devet žena od kojih je jedna trudna i sedmoro djece na lokaciji unutar grčke teritorije, udaljenoj od rijeke, 4 kilometra južno od mjesta gdje je prijavljeno da se grupa nasukala.

Anonimni zvaničnik grčke policije rekao je da policija nije pronašla mrtvo dijete, kao što je prošle nedjelje izvijestila humanitarna organizacija Grčki savjet za izbjeglice.

Svih 38 je bilo dobrog zdravlja, rekao je zvaničnik.

Grupa je policiji rekla da je iz Sirije. Policija je migrantima poslala hranu i vodu i prebaciće ih u prihvatni centar za migrante.

Policija je prošle nedjelje saopštila da je pratila uzastopne izvještaje o migrantima nasukanim na ostrvcima u Evrosu, ali da nije pronašla nikoga.

Šef grčkog savjeta za izbjeglice Vasilis Papadopulos rekao je da je njegova grupa prvi put čula za migrante sredinom jula.

On je rekao da je oko 50 ljudi navodno prešlo na grčku stranu, ali da su potom prisiljeni da se vrate u Tursku.

Migranti su takođe rekli njegovoj grupi da su ih turske vlasti navodno vraćale na jedno ostrvo za drugim, sve dok nisu završili zaglavljeni na grčkom ostrvu nasred rijeke.

Papadopulos je rekao da su migranti ostali na ostrvu jer su se plašili fizičkog zlostavljanja ako ponovo uđu u Grčku.

Bonus video: