Kim: Dvanaestoro povrijeđenih u ruskom granatiranju blizu nuklearne elektrane u oblasti Mikolajeva

Ruska invazija na Ukrajinu - 178. dan

32916 pregleda 7 komentar(a)
Akcija spasavanja nakon granatiranja, Mikolajev jutros, Foto: Reuters
Akcija spasavanja nakon granatiranja, Mikolajev jutros, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.08.2022. 22:18h
Završeno
18:09h

Zamjenik američkog ministra finansija Voli Adejemo rekao je zamjeniku turskog ministra finansija Junusu Elitasu da ruski entiteti i pojedinci pokušavaju da iskoriste Tursku da zaobiđu sankcije Zapada uvedene zbog rata Moskve u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo finansija, prenosi Rojters.

U telefonskom razgovoru njih dvojica su takođe razgovarali o tekućim naporima da se sprovedu sankcije Rusiji, navodi se u saopštenju.

16:57h

Ruska raketa u subotu je pogodila naseljeno nedaleko od Južnoukrajinske nuklearne elektrane u oblasti Mikolajeva, povrijedivši 12 civila i pojačavši strahove od nuklearne nesreće tokom rata u Ukrajini, prenosi Al Džazira Balkans.

Vitalij Kim, guverner regije Mikolajev, na aplikaciji Telegram napisao je da je među povrijeđenim četvoro djece. U napadu je oštećeno nekoliko privatnih kuća i petospratnica u Voznesensku.

Taj se gradić nalazi oko 30 kilometara od nuklearke Pivdenoukrajinsk (PNPP), druge najveće u Ukrajini.

Državna kompanija Energoatom, koja upravlja sa sve četiri nuklearke u Ukrajini, opisala je napad „još jednim činom ruskog nuklearnog terorizma“.

„Moguće je da je ova raketa bila uperena na elektranu Pivdenoukrainsk koju je ruska vojska pokušala osvojiti početkom marta“, saopštio je Energoatom.

Rusija nije još odgovorila na ovu optužbu, a zasad nema ni izvještaja o potencijalnoj šteti na elektrani.

Ukrajinske vlasti pozvale su Ujedinjene narode i druge međunarodne organizacije da primoraju ruske snage da napuste Zaporožje, drugu nuklearnu elektranu u Ukrajini i najveću u Evropi, okupiranu na početku invazije 24. februara.

Grad Enerhodar, u kojem se nalazi nuklearka Zaporožja, pod kontinuiranim je granatiranjem, a Moskva i Kijev razmjenjuju optužbe za to.

15:24h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je u subotu da bi vlade i privatni sektor trebalo da sarađuju kako bi rusku hranu i đubrivo, kao i ukrajinsko žito doveli na svjetska tržišta u skladu sa sporazumom dogovorenim prošlog mjeseca, prenosi Rojters.

„Drugi dio ovog paketskog sporazuma je nesmetan pristup svjetskim tržištima ruske hrane i đubriva, koja ne podliježu sankcijama“, rekao je Gutereš na konferenciji za novinare u Istanbulu. „Važno je da sve vlade i privatni sektor sarađuju kako bi ih izveli na tržište.

„Dobijanje više hrane i đubriva iz Ukrajine i Rusije ključno je za dalje smirivanje tržišta roba i niže cijene za potrošače."

14:08h

Sjedinjene Američke Države će narednih nedjelja kupiti oko 160.000 tona žitarica iz Ukrajine za gladne u svijetu, izjavio je izvršni direktor Svjetskog programa UN za hranu Dejvid Bizli.

On je naveo da je ta pošiljka, jedna od nekoliko koje agencija UN planira, šest puta veća od prve pošiljke ukrajinskih žitarica koju su UN organizovale od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Bizli je rekao da konačno odredište žitarica koje će SAD kupiti još nije poznato.

Dodao je da UN procjenjuju da 22 miliona ljudi u svijetu gladuje i da je situacija posebno teška na Rogu Afrike.

Brod koji iz Ukrajine u Afriku nosi oko 25.000 tona je na putu i očekuje se da krajem avgusta prispe u Džibuti, odakle će žitarice kopnom biti poslate na sjever Etiopiju, rekao je Bizli.

Svjetski program UN za hranu prošle godine je od Ukrajine kupio polovinu količine žitarica potrebne da se nahrani 130 miliona gladnih u svijetu.

11:56h

Na štab ruske Crnomorske flote na Krimu izveden je napad dronom.

Administrator Sevastopolja kojeg je postavila Moskva Mihail Razvožajev objavio je na društvenoj mreži Telegram da se na krov zgrade štaba srušio dron, i da u napadu nije bilo žrtava, javlja Radio Slobodna Evropa.

Ovo je drugi napad dronom na krimski štab ruske flote.

Krajem jula, u Sevastopolju je otkazana proslava povodom Dana ruske mornarice, nakon što je dron ispustio bombu, i u tom napadu ranjeno šest osoba.

Današnji napad dogodio se dan nakon što je Moskva potvrdila da je dužnost komandanta Crnomorske flote preuzeo viceadmiral Viktor Sokolov, nakon niza neuspjeha njegovog prethodnika.

Rusija je anektirala Krim od Ukrajine 2014. godine.

11:07h

Stotinu sedamdeset osmi je dan ruske invazije na Ukrajinu.

Još dva broda sa žitaricama napustila su ukrajinsku luku Černomorsk, saopštilo je tursko ministarstvo odbrane, čime je ukupan broj brodova koji su napustili ukrajinske crnomorske luke prema sporazumu o izvozu žitarica uz posredovanje Ujedinjenih nacija porastao na 27.

Brodovi Zumrut Ana i MV Ocean S bili su natovareni sa po 6.300 tona suncokretovog ulja i 25.000 tona pšenice, navodi se u saopštenju zajedničkog koordinacionog centra uspostavljenog da omogući bezbjedan prolaz, prenosi Rojters.

Ukrajinska uprava morskih luka saopštila je da su tri ukrajinske morske luke počele da utovaruju hranu na sedam brodova, koji će potrošačima isporučiti 66.500 tona pšenice, kukuruza i suncokretovog ulja.

Ukrajinski izvoz žitarica je opao od početka rata jer su njene crnomorske luke - vitalna ruta za isporuke - zatvorene, što je dovelo do rasta globalnih cijena hrane i strahova od nestašice u Africi i na Bliskom istoku.

Izmjena: 11:16h

Bonus video: