Borel: Rusija da pusti Navaljnog iz zatvora

Mjere koje su protiv Navaljnog preduzele zatvorske vlasti su "neopravdane", i EU će za njegovu bezbijednost i zdravlje smatrati odgovornim ruske vlasti, rekao je visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borel

2858 pregleda 11 komentar(a)
Žozep Borel, Foto: Reuters
Žozep Borel, Foto: Reuters

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borel ponovio je danas raniji poziv Unije Moskvi da iz zatvora pusti istaknutog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, u skladu sa privremenom mjerom koju je ranije donio Evropski sud za ljudska prava, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

"Osuđujemo stavljanje van zakona organizacije gospodina Navaljnog i njegovih regionalnih kancelarija kao takozvanih 'ekstremističkih grupa', i kontinuirani progon i zatvaranje Navaljnog i članova njegovog tima", rekao je Borel, a navodi se u saopštenju EEAS.

Dodaje se da su mjere koje su protiv Navaljnog ranije preduzele zatvorske vlasti "neopravdane", i da će EU za njegovu bezbijednost i zdravlje smatrati odgovornim ruske vlasti.

"Sa žaljenjem smo svedoci da je neopravdani, protivzakonit rat Rusije protiv Ukrajine bez povoda samo pojačao rusku unutrašnju represiju i sistematske obračune sa najglasnijim kritičarima Kremlja i civilnim društvom u cjelini", navodi se u saopštenju EEAS.

Povezani članci

15. Avgust 2022.

Kritičar Kremlja Navaljni kaže da je u samici

Navaljni, politički neprijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina, uhapšen je u januaru 2021. po povratku iz Njemačke, gdje se oporavljao od trovanja nervnim agensima, za šta je okrivio Kremlj.

Dobio je dvije godine zatvora zbog kršenja uslova uslovne slobode dok je bio van Rusije.

U martu je Navaljni osuđen na devet godina zatvora pod optužbom za prevaru i nepoštovanje suda, a on je to nazvao politički motivisanom pokušajem ruskih vlasti da ga drže iza rešetaka što je duže moguće.

Bonus video: