Ukrajinska vojska: Rusija obnovila ofanzivu u Donjecku

Invazija Rusije na Ukrajinu - 184. dan

33739 pregleda 71 komentar(a)
Snimci nuklearne elektrane u Zaporožju, Foto: Reuters
Snimci nuklearne elektrane u Zaporožju, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.08.2022. 22:12h
Završeno
22:10h

Ukrajina je do sada izvezla milion tona poljoprivrednih proizvoda iz svojih crnomorskih luka pod uslovima sporazuma o žitu uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija, izjavio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

U večernjem obraćanju, Zelenski je rekao da su 44 broda poslata u 15 zemalja.

"Primljeno je još 70 zahtjeva za utovar brodova", dodao je Zelenski, ponovivši da je cilj Kijeva da izvozi tri miliona tona mjesečno.

20:53h

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom saopštila je u petak da je drugi reaktor u ruskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje ponovo priključen na ukrajinsku mrežu, prenosi Rojters.

Energoatom je to saopštio u saopštenju.

Prvi reaktor ponovo je priključen ranije tokom dana.

13:23h

Ruske snage obnovile su ofanzivu u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck, saopštila je ukrajinska vojska, dok je nuklearna elektrana Zaporožje prvi put bila privremeno isključena sa električne mreže, zbog straha od nuklearne katastrofe.

Generalštab ukrajinskih oružanih snaga saopštio je da su Rusi bez uspjeha fokusirali napade na pravce Bakhmut i Avdiivka.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u četvrtak rekao da je nuklearna radijacijska katastrofa za dlaku izbjegnuta nakon što je rusko granatiranje u toj oblasti dovelo do višesatnog prekida struje u Zaporožju, najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani.

Zelenski je dodao da je rusko bombardovanje izazvalo požare u obližnjoj elektrani na ugalj, ali su rezervni dizel generatori obezbijedili snabdjevanje električnom energijom od vitalnog značaja za sisteme hlađenja i bezbjednosti.

Rusija je za to negirala odgovornost, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Zelenski je pohvalio ukrajinske tehničare koji upravljaju postrojenjem nuklearne elektrane koja je pod kontrolom ruske vojske od početka rata.

Elektrana ima šest reaktora sovjetske proizvodnje, ali samo dva su ostala u funkciji.

"Rusija je dovela Ukrajinu i sve Evropljane u situaciju na korak od radijacijske katastrofe", rekao je Zelenski.

11:41h

Ukrajinski zvaničnici najavili su posjetu misije Međunarodne agencije za atomsku energiju Ujedinjenih nacija (IAEA) nuklearnoj elektrani (NE) u Zaporožju naredne nedjelje, nakon što je ta NE privremeno isključena iz ukrajinske mreže, a tokom noći je prijavljeno više granatiranja u toj oblasti.

09:47h

Svih šest reaktora nuklearne elektrane Zaporožje na jugu Ukrajine i dalje je isključeno iz ukrajinske električne mreže, prenosi Rojters, pozivajući se na državnu nuklearnu kompaniju "Energoatom".

"Energoatom" je saopštio da se struja za sopstvene potrebe elektrane isporučuje putem dalekovoda iz ukrajinskog elektroenergetskog sistema.

Požari izazvani granatiranjem prekinuli u četvrtak posljednji preostali dalekovod do elektrane, privremeno ga isključivši iz ukrajinske nacionalne mreže po prvi put u skoro 40 godina rada.

07:46h

Svijet je bio na korak od nuklearne katastrofe, izzjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i saopštio da je snabdijevanje električnom energijom iz nuklearne elektrane Zaporožje satima bilo prekinuto zbog ruskog granatiranja u toj oblasti.

Zelenski je saopštio da je jučerašnje rusko granatiranje izazvalo požar u obližnjoj termoelektrani, što je izazvalo isključenje reaktorskog kompleksa iz električne mreže, najvećeg nuklearnog postrojenja u Evropi, prenosi Rojters.

"Rezervni dizel generatori su obezbijedili snabdijevanje električnom energijom od vitalnog značaja za sisteme hlađenja i bezbjednosti u fabrici", rekao je on, pohvalivši ukrajinske tehničare koji upravljaju postrojenjem pod nadzorom ruske vojske.

"Da osoblje naše elektrane nije reagovalo nakon nestanka struje, sada bismo već bili primorani da se borimo sa posledicama radijacijske nesreće. Rusija je dovela Ukrajinu i sve Evropljane u situaciju na korak od nuklearne katastrofe", saopštio je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik izjavio je da Međunarodna agencija za atomsku energiju i ostala svjetska tijela treba da djeluju mnogo brže i da je potrebno da primoraju ruske snage da napuste teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje.

"Svaki minut koji ruska vojska provede u nuklearnoj elektrani je rizik koji može da izazove globalnu nuklearnu katastrofu", naveo je Zelenski.

Vladimir Rogov, zvaničnik proruskih vlasti u gradu Energodaru, u blizini postrojenja, okrivio je ukrajinske oružane snage za požar u šumi nedaleko od elektrane.

On je rekao da su gradovi u toj oblasti u četvrtak ostali bez struje na nekoliko sati.

"Isključenje nuklearne elektrane Zaporožje sa mreže je rezultat provokacija boraca Zelenskog. Samo isključenje je izazvano požarom i kratkim spojem na dalekovodima", napisao je Rogov na Telegramu.

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom saopštila je da je to bilo prvo potpuno isključenje u elektrani, koja je pod ruskom kontrolom od marta, ali njenim radom upravljaju ukrajinski tehničari.

Ujedinjene nacije traže pristup postrojenju i pozvale su na demilitarizaciju područja koje je postalo žarišste sukoba Kijeva i Moskve.

"Zvaničnici Međunarodne agencije za atomsku energiju su veoma blizu mogućnosti da posjete Zaporožje", saopštio je u četvrtak generalni direktor agencije Rafael Grosi.

Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za granatiranje te lokacije, podstičući strah od nuklearne katastrofe.

07:25h

Američka diplomatija upozorila je da bi svaki pokušaj Rusije da preusmjeri nuklearnu energiju iz Ukrajine, gdje je Zaporoška elektrana isključena iz nacionalne mreže, bio "neprihvatljiv".

"Struja koju proizvodi s pravom pripada Ukrajini i svaki pokušaj da se elektrana isključi iz ukrajinske mreže radi preusmjeravanja električne energije na okupirana područja je neprihvatljiv", rekao je novinarima portparol Stejt departmenta Vedant Patel.

07:23h

Danas je 184. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ruska vojska je intenzivirala granatiranje vojne infrastrukture po cijeloj Ukrajini, dok nastavlja napredovanje u pravcu Nikolajeva.

Informacije o ključnim dešavanjima proteklog dana možete naći u jučerašnjem blogu.

Bonus video: