Nacije ne uspijevaju da postignu dogovor o sporazumu UN o zaštiti morskog života

Predloženi sporazum bi postavio pravila za zaštitu biodiverziteta u dvije trećine oblasti svjetskog okeana koje su van nacionalnih jurisdikcija

2248 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Diplomate iz cijelog svijeta nijesu uspjele danas da postignu dogovor o sporazumu Ujedinjenih nacija osmišljenom da zaštiti morski život, pošto se peta runda pregovora našla u zastoju.

Pregovori u sjedištu UN-a u Njujorku prekinuti su jutros poslije dvonedjeljnih razgovora za koje su se ekolozi nadali da će premostiti jaz u međunarodnim mjerama zaštite mora.

Predloženi sporazum bi postavio pravila za zaštitu biodiverziteta u dvije trećine oblasti svjetskog okeana koje su van nacionalnih jurisdikcija.

Manje od jedan odsto otvorenog mora zaštićeno je bez novog sporazuma, a "zaštite djelova mora nijesu dovoljni" za ugrožene vrste, rekla je zamjenica pomoćnika državnog sekretara SAD Maksin Berket (Maxine Burkett).

Globalni cilj je da se 30 odsto površine okeana odvoji kao neka vrsta morskog utočišta.

Zdravlje okeana je takođe ključno za borbu protiv klimatskih promjena jer više od 90 odsto viška toplote izazvane klimatskim promjenama apsorbuje more.

Ambasadorka Belizea pri UN Dženin Felson (Janine) izjavila je da na Karibima sredstva za život direktno zavise od zdravlja okeana.

Učesnici kampanje su izrazili razočaranje zbog neuspjeha da se postigne dogovor, ali su rekli da su razgovori donijeli određeni napredak.

Pregovori će se nastaviti sljedeće godine osim ako se ne sazove posebna vanredna sjednica prije kraja 2022. godine.

Bonus video: