Granatiran Sarnijski rejon; SAD: Rusija ne želi da prizna ozbiljan radiološki rizik u Zaporožju

Ruska invazija na Ukrajinu - 186. dan

45987 pregleda 35 komentar(a)
Kuće uništene ruskim vojnim udarom u gradu Orihiv, Foto: Reuters
Kuće uništene ruskim vojnim udarom u gradu Orihiv, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.08.2022. 21:55h
Završeno
20:24h

Ruska vojska je granatirala Sarnijski rejon u ukrajinskoj Rovenjskoj oblasti, naveo je Kijev Independent.

Guverner Rovenjske oblasti Vitalij Koval rekao je da je Rusija napala vojnu infrastrukturu.

Za sada nema prijavljenih žrtava.

18:17h

Ministri vanjskih poslova Evropske unije namjeravaju da podrže suspenziju sporazuma EU o viznim olakšicama sa Rusijom, kako bi se ograničio broj viza koje se izdaju Rusima, objavio je "Financial Times".

17:45h

Sjedinjene Američke Države saopštile su da Rusija ne želi da prizna ozbiljan radiološki rizik u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini, dodajući da je to bio razlog što je blokirala konačni nacrt sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.

Saopštenje Stejt departmenta dolazi nakon što je Rusija u petak blokirala sporazum o konačnom nacrtu revizije sporazuma UN koji se smatra kamenom temeljcem nuklearnog razoružanja zbog kritike akcija Moskve u Ukrajini.

17:15h

Kompanija Dell Technologies 27. avgusta je saopštila da je okončala sve operacije u Rusiji nakon što je zatvorila svoje kancelarije ranije ovog mjeseca. Dell je tako postala najnovija zapadna kompanija koja je napustila Rusiju od početka invazije na Ukrajinu.

Ova američka kompjuterska kompanija, ključni je dobavljač servera u Rusiji. Obustavila je prodaju u Ukrajini i Rusiji u februaru dok je pratila situaciju kako bi odredila svoje naredne poteze.

"Još u februaru smo donijeli odluku da ne prodajemo, servisiramo ili podržavamo proizvode u Rusiji, Bjelorusiji i regionima Donjecka i Luganska u Ukrajini, pored Krima koji je već pod embargom", rekao je portparol Della Mike Siemienas za Rojters.

12:50h

Ruske vazduhoplovne snage pogodile su radionice u fabrici "Motor Sich" u regionu Zaporožja u Ukrajini gdje su se popravljali helikopteri, prenijela je ruska državna novinska agencija RIA ministarstvo odbrane.

Rusko ministarstvo odbrane je takođe saopštilo da su ruske snage uništile skladišta goriva u ukrajinskoj oblasti Dnjepar koja je snabdjevalo ukrajinsku vojsku u regionu Donbasa, objavio je Rojters pozivajući se na pisanje agencije Interfaks.

08:30h

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da još nije jasno kako će Rusija postići najavljeno veliko povećanje svojih oružanih snaga, ali je malo vjerovatno da će to pojačanje značajno povećati njenu borbenu moć u Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je prošle nedjelje ukaz o povećanju broja ruskih oružanih snaga na 2,04 miliona sa 1,9 miliona kako rat u Ukrajini ulazi u sedmi mjesec.

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva je u redovnom ažuriranju rata navelo da nije jasno da li će to biti postignuto regrutovanjem većeg broja dobrovoljaca ili povećanjem regrutacije.

U svakom slučaju, to vjerovatno neće imati veliki uticaj na rat u Ukrajini s obzirom da je "Rusija izgubila desetine hiljada vojnika; regrutuje se vrlo malo novih vojnika po ugovoru; a regruti tehnički nisu obavezni da služe van ruske teritorije", saopštilo je ministarstvo Ujedinjenog Kraljevsta na Tviteru.

Bonus video: