Francuzi najavili da će nuklearni reaktori ponovo raditi do zime

Iz nuklearne energije obezbjeđuju oko 67 odsto sturje, više od bilo koje druge zemlje, a oko sedam odsto struje dobija od gasa

1566 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Francuska ministarka za energetsku tranziciju rekla je danas da će francuska elektro kompanija EDF posvećena ponovnom pokretanju svih svojih nuklearnih reaktora do zime da pomogne zemlji da prebrodi veliku energetsku krizu dodatno pogoršanu ratom u Ukrajini.

Anjes Panije-Rinaše (Agnes Pannier-Runacher) rekla je poslije specijalnog sastanka vlade oko energetskih pitanja da vlada preduzima korake da "izbjegne restriktivne mjere oko upotrebe energije na vrhuncu hladne zimske sezone".

Francuska iz nuklearne energije obezbjeđuje oko 67 odsto sturje, više od bilo koje druge zemlje, a oko sedam odsto struje dobija od gasa.

Trenutno su 32 od 56 francuskih nuklearnih reaktora, kojima upravlja EDF, zatvorena zbog redovnog održavanja a u nekim slučajevima radi popravke problema sa korozijom.

"Postoji raspored prema kome će od oktobra svake nedjelje novi (nuklearni) pogon ponovo proraditi", rekla je ministarka.

U utorak je francuska premijerka Elizabet Born upozorila da bi prema najgorem scenariju Francuska mogla da uvede dvosatna isključenja struje u francuskim domovima tokom zime.

Vlada će "pažljivo pratiti" situaciju sa nuklearnim elektranama koje su prijavile probleme sa korozijom. EDF je počeo da preduzima mjere i mora da nam potvrdi da se to odvija po planu, rekla je Panije-Rinaše.

Francuska je usvojila plan "energetske trezvenosti" u junu sa ciljem smanjenja upotrebe energije za 10 odsto do 2024. godine.

Mjere se donose zbog straha da bi Rusija mogla da prekine svoje isporuke gasa i da uvoz tečnog prirodnog gasa neće biti dovoljan da pokrije energetske potrebe Evrope.

Francuska ministarka je rekla da su strateške gasne rezerve zemlje 92 odsto pune. Ona je rekla da će pored toga trgovina strujom i gasom sa susjednom Španijom i Njemačkom ove zime biti pojačana.

Ruski Gasprom ove nedjelje je prekinuo dotok gasa kroz gasovod Sjeverni tok do Njemačke i dalje ka Evropi navodeći kao razlog privremeno planirano održavanje.

Bonus video: