Kadirov povlači raniju najavu, neće da ode s vlasti: Odlučio sam da oborim rekord

Kadirov je na Telegramu 5. septembra napisao da je izjavu koju je dao dva dana ranije o mogućoj ostavci dao kako bi "provjerio šta mislite"

6914 pregleda 13 komentar(a)
Putin i Kadirov, Foto: Screenshot/Youtube
Putin i Kadirov, Foto: Screenshot/Youtube

Autoritarni lider ruske regije Čečenije Ramzan Kadirov povukao je komentare o odlasku s vlasti i rekao da sada namjerava oboriti rekord od 27 godina u vršenju dužnosti regionalnog lidera, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kadirov je na Telegramu 5. septembra napisao da je izjavu koju je dao dva dana ranije o mogućoj ostavci dao kako bi "provjerio šta mislite."

On je dva dana prije toga napisao da je nakon 15 godina kao regionalni čelnik u Rusiji "došlo moje vrijeme".

Međutim, u svojoj posljednjoj objavi na Telegramu, Kadirov je napisao da je saznao da je neimenovani ruski političar bio regionalni lider 27 godina, pa je "odlučio oboriti taj rekord".

"Vidjećemo mogu li to prestići", napisao je Kadirov i dodao da "nema pravo" sada da napusti funkciju.

Kadirov koji ima 45 godina vlada Čečenijom željeznom rukom od 2007. i trenutno je lider sa najdužim stažom u jednoj od ruskih regija.

Ruske i međunarodne organizacije za ljudska prava godinama optužuju Kadirova za ignorisanje teških kršenja ljudskih prava, uključujući otmice, mučenja, vansudska ubistva, uključujući ubistva njegovih protivnika koji žive u inostranstvu, te progon LGBT zajednice.

Kritičari Kremlja kažu da je predsjednik Rusije Vladimir Putin zažmurio na zlostavljanja i kršenja koja je izvršio Kadirov jer se oslanja na bivšeg zapovjednika pobunjenika da kontroliše separatističke stavove i nasilje u Čečeniji.

Kadirov je također igrao važnu ulogu u ratu u Ukrajini i regrutovao je ljude da se bore uz ruske trupe, koje su navodno pretrpjele teške gubitke u ratu.

U svojoj posljednjoj objavi na Telegramu je napisao da s obzirom da se Rusija "bori protiv svjetskog sotonizma" u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas, "ni regionalni lideri ni vojno osoblje svih činova" ne mogu napustiti svoje položaje.

Kadirov je u prošlosti davao komentare zbog napuštanja svoje dužnosti, ali nikada nije poduzeo nikakve korake da ode, postavljajući pitanja je li njegova neočekivana objava bila samo trik.

Bonus video: