Ukrajina pozvala stanovnike oko Zaporožja da se evakuišu

Ruska invazija na Ukrajinu - 196. dan

34975 pregleda 22 komentar(a)
Nuklearna elektrana u Zaporožju, Foto: Reuters
Nuklearna elektrana u Zaporožju, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.09.2022. 22:12h
Završeno
22:09h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će budžet te zemlje za narednu godinu biti ratni budžet, i da će oko 27,4 milijardi dolara biti izdvojeno za odbranu i bezbjednost.

U video obraćanju, on je takođe rekao da socijalne obaveze kao što su penzije moraju biti pokrivene u potpunosti.

Zelenski je rekao i da nekritični troškovi moraju biti smanjeni što je više moguće.

20:20h

Načelnik ukrajinskog Generalštaba Valerij Zalužnji izjavio je danas da je ukrajinska vojska u prethodnom periodu izvela niz napada na ruske vazdušne baze na Krimu, prenosi Rojters.

U članku koji je napisao sa poslanikom Mihailom Zabrodskim za ukrajinsku agenciju Ukrinform, objasnio je da su napadi izvršeni projektilima ili raketama, bez detaljnijeg objašnjenja.

Ukrajina je dosad samo nagovještavala da je izvodila napade na baze na Krimu, a jedan visoki ukrajinski zvaničnik je anonimno rekao Rojtersu da su eksplozije u vazdušnoj bazi na poluostrvu bile djelo ukrajinskih sabotera na terenu.

Zalužnji je naveo da je uspjeh Oružanih snaga Ukrajine to što su neprijateljstva prebačena na Krim.

"Govorimo o nizu uspješnih raketnih napada na neprijateljske vazduhoplovne baze na Krimu, prije svega, na vojnu pistu Saki", navodi Zalužnji. Dodaje da se "kombinovani napad" dogodio 9. avgusta, a da su ruski avioni nakon toga bili "van stroja".

Izmjena: 20:36h
18:06h

Ukrajina je danas pozvala stanovnike sa područja oko nuklearne elektrane Zaporožje da se evakuišu radi sopstvene bezbjednosti.

“Apelujem na stanovnike okruga u blizini Zaporoške nuklearne elektrane - evakuišite se. Pronađite način da dođete do teritorije koja je pod (ukrajinskom) kontrolom”, napisala je potpredsjednica Vlade Ukrajine Irina Vereščuk na Telegramu, prenosi Rojters.

Prognani gradonačelnik Energodara, Dmitro Orlov, koji opslužuje nuklearnu elektranu, naveo je na Telegramu da je grad pod vatrom ruskih snaga i da nema struju.

Moskva i Kijev optužuju jedni druge za granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje, najveće nuklearke u Evropi.

16:59h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je Evropskoj uniji što je potvrdila 5 milijardi eura makrofinansijske pomoći, ali je rekao da je zemlji potreban "punopravni" program finansiranja iz Međunarodnog monetarnog fonda.

13:55h

Nuklearna nesreća u elektrani u Zaporožju, koja je u rukama ruskih snaga, ugrozila bi ne samo Ukrajinu, već i susjedne zemlje, upozorila je danas inspekcijska agencija odgovorna za nuklearnu bezbjednost u Ukrajini.

U slučaju oštećenja jezgra reaktora posljedice bi se osjetile ne samo u Ukrajini, već i van njenih granica, rekao je vršilac dužnosti agencije Oleh Korikov.

12:50h

Govoreći na forumu u Vladivostoku, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da su Rusija i zemlje u razvoju "prevarene" dogovorom o izvozu ukrajinskog žita sklopljenim uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, prenosi Rojters.

Upozorio je i da Moskva više neće isporučivati naftu ili gas zemljama koje ograničavaju cijenu.

Izmjena: 13:05h
12:47h

Kijev razmatra mogućnost gašenja nuklearne elektrane Zaporožje, koja je pod kontrolom ruskih snaga, iz bezbjednosnih razloga.

Glavni ukrajinski stručnjak za atomsku bezbjednost ističe da je zabrinut zbog rezervi dizela koji se koristi za rezervne generatore, prenosi Rojters.

"Procjenjuje se opcija gašenja stanice", rekao je Oleh Korikov putem video-linka na brifingu za novinare.

Izmjena: 13:56h
12:04h

Ukrajina se zalaže za slanje mirovnih snaga Ujedinjenih nacija u nuklearnu elektranu u Zaporožju, najveću u Evropi, a koja je u rukama ruskih snaga, izjavio je danas šef ukrajinskog javnog operatera Energoatom, Petro Kotin.

"Raspoređivanje mirovnog kontingenta i izvođenje ruskih vojnika iz centrale mogao bi da bude jedan od načina za stvaranje bezbjednosne zone u nuklearnoj elektrani u Zaporožju", rekao je Kotin ukrajinskoj televiziji.

Njegova izjava dolazi dan poslije poziva Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) za stvaranje "bezbjednosne zone" oko te lokacije.

Rusija je 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu i ubrzo je zauzela elektranu.

11:38h

Ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da su sankcije Zapada uvedene Moskvi kratkovide i opasnost za cijeli svijet koja se, kako ocjenjuje, sve više okreće ka Aziji.

U govoru na Istočnom ekonomskom forumu na Dalekom istoku u gradu Vladivostoku, Putin je rekao da je Zapad potkopao globalne ekonomije sa "agresivnim" pokušajem da nametne svoju dominaciju širom svijeta.

Putin je istakao da se ruska ekonomija snalazi sa onim što je nazvao finansijskom i tehnološkom agresijom Zapada, ali je priznao da ima poteškoća u nekim industriksim granama i regionima, prenosi Rojters.

Naglasio je da teškoće u poslovanju imaju firme koje zavise od evropskih sirovina.

Putin je rekao da je Moskva učinila sve da se osigura da Ukrajina može da izvozi žito.

Prema njegovim riječima, postoji mogućnost da se problemi na globalnom tržištu hrane prodube i da se nazire humanitarna katastrofa.

08:38h

Direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da nije u mogućnosti da utvrdi ko je granatirao Zaporošku nuklearnu elektranu.

On je kazao da to ne može da utvrdi i da za to nemaju sredstava.

"Kao što znate, morali biste da nadgledate vojnu operaciju u regionu. To ne samo da je van mandata IAEA, već bi zahtijevalo i ogroman potencijal“, rekao je Grosi za "Si-En-En“.

On je ocijenio da je situacija u postrojenju i dalje veoma zabrinjava i upozorio da se ne treba "igrati vatrom".

Grosi je nakon toga na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija rekao da je Zaporoška nuklearna elektrana oštećena u napadima.

On je istakao da je jedna od bezbjednosnih osnova svake nuklearne elektrane "nenarušavanje njenog fizičkog integriteta“.

"Nažalost ovo se dešavalo i dešava se. Fizički napadi, usled kojih je, namjerno ili nenamjerno, ova stanica podvrgnuta udarima, što smo ja i moji stručnjaci mogli lično da vidimo i ocijenimo, jednostavno su neprihvatljivi“, rekao je Grosi.

Grosi je dodao da IAEA preporučuje da se sva vojna tehnika i oprema povuku sa teritorije Zaporoške nuklearne elektrane.

"Primjećujemo da radnici stanice rade u izuzetno teškim uslovima u blizini vojne tehnike i opreme. Naša preporuka je da se vojna tehnika i oprema koja se tamo nalazi povuku kako ne bi ometala normalan rad sistema za nuklearnu bezbjednost", rekao je Grosi.

Grosi je dodao da IAEA preporučuje da se obnovi sistem za spoljno energetsko napajanje nuklearke, a zatim obezbijedi njen bezbjedan rad.

Prema njegovimr iječima, nuklearna elektrana bez spoljnog napajanja može da izgubi kritičnu funkcionalnost, uključujući rashladne reaktore i istrošeno gorivo.

"Bez toga možemo da se suočimo sa veoma ozbiljnom havarijom. Stoga IAEA preporučuje da spoljni sistem energetskog napajanja bude obnovljen i dostupan u svakom trenutku", zaključio je Grosi.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je u utorak izvještaj o Ukrajini u kojem je navela da postoji hitna potreba za uvođenjem privremenih mjera da bi se spriječila nuklearna nesreća koja bi proistekla fizičkim oštećenjem nuklearne elektrane Zaporožje.

IAEA je saopštila da je spremna da odmah počne konsultacije koje bi dovele do hitnog uspostavljanja nuklearne bezbjednosne zone u Zaporožju.

07:25h

Ruski predsjednik Vladimir Putin prikazan je juče u neprijatnom susretu sa načelnikom generalštaba dok je nadgledao vojne vježbe na ruskom Dalekom istoku, hiljadu milja daleko od rata u Ukrajini.

Povezani članci

07. Septembar 2022.

Neprijatan susret Putina i Gerasimova

07:21h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš apelovao je na Ukrajinu i Rusiju da dogovore demilitarizovanu zonu oko nuklearke Zaporožje u Ukrajini, koja je pod kontrolom ruskih snaga.

"Kao prvi korak, ruske i ukrajinske snage treba da se obavežu da se neće upuštati u vojne aktivnosti u blizini te lokacije", rekao je Gutereš na sjednici Savjeta bezbjednosti UN.

Kao drugi korak treba da se definiše demilitarizovana zona, naveo je prvi čovjek UN.

"To se posebno odnosi na obavezu ruskih snaga da se u potpunosti povuku iz te zone, kao i obavezu ukrajinske strane da neće ulaziti u tu oblast", rekao je Gutereš, prenosi Rojters.

07:19h

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama izrazio je žaljenje tokom sastanka Savjeta bezbjednosti što izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ne ukazuje na odgovornost Ukrajine, na koju Moskva poziva jer je optužuje da je bombardovala nuklearnu elektranu u Zaporožju.

"Žalimo što u vašem izveštaju izvor ovih bombardovanja nije direktno naveden", izjavio je Vasilij Nebenzia, smatrajući da je ovaj izvještaj koji je Savjetu predstavio šef IAEA Radael Grosi "potvrda da jedina koja po bezbjednost potoji dolazi od granatiranja i sabotaže od strane ukrajinskih oružanih snaga".

IAEA je juče  pozvala Rusiju i Ukrajinu da uspostave "zonu nuklearne bezbjednosti" oko elektrane u Zaporožju tokom sve većeg straha da bi borbe mogle da izazovu uklearnu katastrofu.

Povezani članci

07. Septembar 2022.

IAEA utvrdila štetu, ali ne imenuje krivca

Tim IAEA posjetio je prošle nedjelje nuklearnu centralu u Zaporožju nakon čega je saopštio da "granatiranje na licu mjesta i u njegovoj blizini treba odmah prekinuti kako bi se izbjegla bilo kakva dalja oštećenja elektrane i pratećih objekata, radi bezbjednosti operativnog osoblja".

"Ovo zahtijeva saglasnost svih relevantnih strana o uspostavljanju nuklearne bezbjednosne i bezbjednosne zaštitne zone oko ZNPP", navedeno je u saopštenju.

Izmjena: 07:24h
07:19h

Sto devedeset šesti je dan ruske invazije na Ukrajinu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je "koordinirao" sa novom britanskom premijerkom Liz Tras da "pojača pritisak" na Rusiju da zaustavi invaziju.

"Cilj je da se prekine napad i da se počinioci privedu pravdi", napisao je Zelenski na Tviteru.

On je dodao da je prvi strani lider koji je razgovarao Tras nakon što joj je i formalno potvrđena nova funkcija.

Bonus video: