Zelenski: Ukrajina od Rusije povratila više gradova

Sto devedeset sedmi je dan ruske invazije na Ukrajinu

38549 pregleda 40 komentar(a)
Pripadnici ukrajinskih snaga, Foto: Reuters
Pripadnici ukrajinskih snaga, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.09.2022. 22:23h
Završeno
17:51h

Potparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da se Moskva neće zatvarati prema EU, kao odgovor na ograničavanje vize za Ruse u Evropskoj uniji, ali da će Moskva preduzeti mjere, prenosi Rojters.

"Pri izboru uzvratnih mjera na prvom mjestu ćemo uvažiti interese naših građana", kazala je Zaharova na brifingu za novinare.

Izmjena: 17:56h
13:43h

Predsjednik SAD Džozef Bajden odobrio je Ukrajini dodatnih 675 miliona dolara pomoći u oružju, saopštio je američki ministar odbrane Lojd Ostin, prenosi Rojters.

10:32h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će budžet za sljedeću godinu biti ratni i da će za odbranu i bezbjednost biti izdvojeno 27,4 milijardi dolara.

"Jasno je da će to biti budžet zemlje koja je u ratu. Više od bilion hrivnji će sljedeće godine ići na sektor bezbjednosti i odbrane. To će biti prioritet", naglasio je Zelenski, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je najavio da će biti osnovan specijalni fond za obnovu, koji će djelimično biti popunjen konfiskovanjem imovine Rusije.

Ukrajina je procijenila da su troškovi rata u kombinaciji sa manjim poreskim prihodima doveli do fiskalnog deficita od pet milijardi dolara mjesečno, što je 2,5 odsto predratnog bruto domaćeg proizvoda.

10:31h

Ukrajina je povratila više gradova od Rusije, kazao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Već danima se govori o mogućem prodoru u istočnu oblast Harkova, ali od ukrajinskih zvaničnika nije bilo riječi o tome, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Zelenski je odbio da navede koji su gradovi ponovo zauzeti, navodeći da sada nije vrijeme da ih imenuje.

Američki zvaničnici rekli su da Ukrajina ostvaruje spor, ali značajan napredak protiv ruskih snaga.

Zelenski je, u video obraćanju Ukrajincima, kazao da postoje dobre vijesti o uspjehu ukrajinskih trupa o kojima se priča.

"Mislim da je svaki građanin ponosan na naše vojnike. Sada nije vrijeme da imenujemo naselja u koja se vraća ukrajinska zastava", rekao je Zelenski.

Ukrajinski vojnici pokrenuli su ofanzivu jugoistočno od Harkova, prema istočnom regionu Donjecka, nad kojim Rusija održava značajnu vojnu kontrolu od početka rata.

Neki izvještaji sugerišu da su ukrajinske snage možda nekoliko desetina kilometara od grada Izjuma, važne karike u ruskom vojnom lancu snabdijevanja.

09:26h

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi počeo je konsultacije o mogućnosti uspostavljanja bezbjednosne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje, objavila je na Tviteru ta organizacija.

"Generalni direktor Rafael Grosi u utorak je preporučio hitno uspostavljanje zone nuklearne bezbjednosti i zaštite u elektrani Zaporožje. Trenutno vodi konsultacije u cilju sprovođenja ovog plana", navodi se u tvitu, u kome nije precizirano ko učestvuje u konsultacijama.

IAEA je u utorak objavila izvještaj o rezultatima misije te agencije u Zaporožju.

08:34h

Evropska komisija predložila je da se Ukrajini obezbijedi kredit po povlašćenim uslovima u iznosu od pet milijardi eura, kako bi se spriječio njen finansijski kolaps.

Izmjena: 08:37h
07:11h

Sto devedeset sedmi je dan ruske invazije na Ukrajinu. Borbe se vode duž cijele linije fronta, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ukrajine. 

Postoje vjerodostojne optužbe o djeci bez pratnje koja se silom prebacuju iz Ukrajine u Rusiju, rekla je juče zamjenica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

Ona je izrazila zabrinutost da tu djecu usvajaju ruske porodice.

"Ima vjerodostojnih optužbi o prisilnim prebacivanjima djece bez pratnje ka teritoriji pod ruskom okupacijom ili ka samoj Ruskoj Federaciji", rekla je Ilze Brands Keris za vrijeme sastanka Savjeta bezbjednosti UN o prisilnim preseljavanjima u Ukrajini.

Izmjena: 07:28h

Bonus video: