EK predložila da se Ukrajini obezbijedi kredit od pet milijardi eura

"Ukrajini je hitno potrebna kratkoročna podrška za održavanje osnovnih javnih usluga i postizanje određenog stepena ekonomske i finansijske stabilnosti", kazao je izvršni potpredsjednik EK Valdis Dombrovskis

3474 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Evropska komisija predložila je da se Ukrajini obezbijedi kredit po povlašćenim uslovima u iznosu od pet milijardi eura, kako bi se spriječio njen finansijski kolaps.

"Ukrajini je hitno potrebna kratkoročna podrška za održavanje osnovnih javnih usluga i postizanje određenog stepena ekonomske i finansijske stabilnosti, a sa ovih pet milijardi eura izuzetne makrofinansijske pomoći, Evropska unija ponovo pokazuje svoju posvećenost podršci Kijevu", saopštio je izvršni potpredsjednik EK Valdis Dombrovskis, piše Politiko.

To je druga rata većeg paketa od devet milijardi eura makrofinansijske pomoći koji je najavljen u maju, a zaustavljen je zbog nespremnosti Njemačke da obezbijedi garancije za kredite, jer se zalagala za grantove, prenosi Danas.rs.

Zbog toga je Komisija u julu obezbijedila kredit od milijardu eura, koji podržava budžet EU, ali joj je potrebna podrška članica da bi se obezbijedila budžetska podrška za dalje tranše.

Predlog o obezbjeđenju kredita u iznosu od pet milijardi treba da odobre Evropski parlament i Savjet EU.

Bonus video: