Moskva slavi 875. rođendan

"Volimo ovaj grad sa njegovom veličanstvenom istorijom i savremenim, dinamičnim, užurbanim ritmom života, sa ljepotom prijatnih parkova, prolaza i ulica i sa bogatstvom poslovnih i kulturnih događaja", kazao je predsjednik Rusije Vladimir Putin

2590 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Predsjednik Rusije Vladimir Putin čestitao je građanima i gostima Moskve 875. rođendan ruske prijestonice.

„Srećan praznik, srećan Dan Moskve, srećan 875. rođendan naše prijestonice. Ponosimo se Moskvom, volimo ovaj grad sa njegovom veličanstvenom istorijom i savremenim, dinamičnim, užurbanim ritmom života, sa ljepotom prijatnih parkova, prolaza i ulica i sa bogatstvom poslovnih i kulturnih događaja“, rekao je Putin u parku „Zarjađe“, gdje učestvuje u prazničnim događajima povodom obilježavanja Dana grada.

On je istakao da je Moskva u sebi objedinila vjekovnu mudrost i energiju mladosti, svoju slavnu istoriju i najnaprednija rješenja nove ere visokih tehnologija, prenosi N1.

Putin je u režimu video-konferencije iz moskovskog parka „Zarjađe“ otvorio panoramski točak „Sunce Moskve“ u izložbenom kompleksu VDNH.

Sa visinom od 140 metara, to je najveći panoramski točak u Evropi i jedan od najviših u svijetu. Do danas je najveći panoramski točak u Evropi bilo „Londonsko oko“ u centru Londona, visine 135 metara.

„Sunce Moskve“ ima 30 zatvorenih kabina, od kojih svaka ima kapacitet do 15 mjesta. U kabinama postoji video-nadzor, dugme za vezu sa operaterom i klima. Pet kabina ima providan pod.

Ovog vikenda, 10. i 11. septembra, Moskva proslavlja 875. rođendan. Tim povodom stanovnike i goste ruske prijestonice očekuju brojni kulturni i zabavni događaji.

Bonus video: