Ukrajina kaže da Rusija koristi dronove iranske proizvodnje

Uprava za strateške komunikacije ukrajinske vojske objavila je, kako su rekli, slike olupine koje su izgledale kao dron u obliku delte, poznat kao Shahed-136 ili "Svjedok" na farsiju, kojim je upravljao Iran

5519 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Ukrajina ima punu kontrolu nad više od 4.000 kvadratnih kilometara teritorije koju su vratili od ruskih snaga i stabilizuje još 4.000 kvadratnih kilometara, rekao je u svom noćnom obraćanju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Ukrajina je saopštila da su po prvi put naišli na dron samoubice iranske proizvodnje kojeg je Rusija koristila na bojnom polju.

Uprava za strateške komunikacije ukrajinske vojske objavila je 14. septembra, kako su rekli, slike olupine koje su izgledale kao dron u obliku delte, poznat kao Shahed-136 ili "Svjedok" na farsiju, kojim je upravljao Iran.

Ukrajinske trupe naišle su na dron u blizini Kupijanska tokom ofanzive Kijeva koja je probila ruske linije oko Harkiva na istočnom frontu, saopštila je ukrajinska vojska.

Izgleda da su dron Shahed srušile ukrajinske snage i da nije detonirao pri udaru kako je predviđeno. Iranska misija pri Ujedinjenim nacijama nije odgovorila na zahtjev za komentar. Rusija nije priznala ukrajinsku tvrdnju.

U saopštenju od 14. septembra i britansko Ministarstvo odbrane navodi slično opažanje. "Rusija je vrlo vjerovatno rasporedila iranske letjelice bez posade u Ukrajini po prvi put."

"Gubitak Shahed-136 u blizini prve linije fronta sugeriše da postoji realna mogućnost da Rusija pokušava da koristi sistem za izvođenje taktičkih napada, a ne protiv daljih strateških ciljeva na ukrajinskoj teritoriji", rekli su britanski obavještajci.

U julu su američke obavještajne službe javno upozorile da Iran planira poslati stotine dronova koji nose bombe u Rusiju za korištenje u ratu protiv Ukrajine. Iran je u početku negirao optužbe, ali se šef iranske Revolucionarne garde posljednjih dana hvalio naoružavanjem najvećih svjetskih sila.

Ukrajinska vojska potisnula je ruske snage iz stotina gradova i mjesta na sjeveroistoku zemlje, a Zelenski je rekao da je u toku stabilizacija oslobođenih zajednica.

"Od ovog trenutka su završene stabilizacijske mjere na područjima ukupne površine veće od 4.000 kvadratnih kilometara, a stabilizacija se nastavlja na približno istoj oslobođenoj teritoriji", rekao je Zelenski. “Otkriveni su ostaci okupacionih snaga, diverzantske grupe, privedeni kolaboracionisti, uspostavljena je puna sigurnost”, rekao je on.

Samo dan ranije Zelenski je rekao da je Ukrajina ponovo zauzela 6.000 kvadratnih kilometara u nedavnoj kontraofanzivi na sjeveroistoku, gdje je ponovo zauzeto na desetine područja, uključujući gradove Izum, Kupjansk i Balaklija.

Ukrajinske snage u Harkiv regiji su od 6. septembra povratile više od 300 naselja i područja u kojima živi oko 150.000 ljudi, rekla je zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hanna Malyar.

Visoki američki vojni zvaničnik rekao je da je Rusija uglavnom ustupila teritoriju u blizini Harkiva i povukla veliki dio vojske nazad preko granice.

Uz ponovno zauzimanje gotovo cijele Harkiv regije, ukrajinsko napredovanje bi se uskoro moglo proširiti na susjedni Lugansk i Donjeck, gdje je Moskva koncentrisala svoje snage u nastojanju da proširi teritoriju koju drže separatisti koje podržava Rusija od 2014.godine.

Upitan da li je Ukrajina dostigla prekretnicu u ratu koji traje već sedam mjeseci, američki predsjednik Joe Biden rekao je da je to teško reći.

"Jasno je da su Ukrajinci napravili značajan napredak. Ali mislim da će to biti dug put", rekao je Biden 13. septembra.

Bijela kuća, koja je Ukrajini osigurala milijarde dolara oružja i podršku, saopćila je da će Sjedinjene Države u "narednim danima" vjerovatno objaviti novi paket vojne pomoći.

Iako su nedavne teritorijalne promjene označile jedan od najvećih neuspjeha Rusije otkako su njene trupe odbačene od Kijeva u prvim danima rata, Moskva je signalizirala da nije bliže pristanku na dogovoreni mir, a Kremlj je insistirao da će postići svoje vojne ciljeve.

Rusija je saopštila da izvodi udare preko ukrajinske linije fronta i optužila ukrajinske vojnike za zlostavljanje civila na ponovo zarobljenim teritorijama.

U invaziji koju je 24. februara pokrenula Rusija na hiljade civila je ubijeno i ranjeno, gradovi su uništeni, nuklearne elektrane pod rizikom, a 13 miliona Ukrajinaca je prisiljeno da napuste svoje domove.

Bonus video: