Rusija: SAD će preći "crvenu liniju" ukoliko Ukrajini isporuči rakete dugog dometa

Dvjesta četvrti dan rata u Ukrajini

54995 pregleda 21 komentar(a)
Ruski tenkovi i oklopni transporteri uništeni tokom operacije ukrajinskih oružanih snagau blizini grada Izjum, Foto: Reuters
Ruski tenkovi i oklopni transporteri uništeni tokom operacije ukrajinskih oružanih snagau blizini grada Izjum, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.09.2022. 22:22h
Završeno
20:41h

Malo je vjerovatno da će administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena značajno promijeniti pristup pomoći Ukrajini u borbi protiv Rusije.

19:35h

Njemačka ministarka odbrane Kristine Lambreht izjavila je danas da će Ukrajini uskoro biti isporučena oklopna vozila, ali ne i borbeni tenkovi koje je ta zemlja tražila.

"Ohrabrujuće je vidjeti uspjehe koje je Ukrajina uspjela da postigne posljednjih dana, posebno zahvaljujući njemačkoj vojnoj opremi. Kontraofanziva Kijeva pokazuje koliko je važno brzo staviti na raspolaganje vojnu opremu Ukrajini", rekla je njemačka ministarka novinarima.

Ministarka je dodala da će Ukrajini biti isporučeno i 200 raketa, dva nova višecjevna bacača raketa Mars-II, kao i 50 terenskih vozila tipa Dingo.

Međutim, Njemačka za sada ne namjerava da isporuči borbene tenkove Leopard-2, na čemu insistira Ukrajina.

Vlada kancelara Olafa Šolca kritikovana je posljednjih dana, kako u Kijevu tako i u Berlinu, zbog nespremnosti da isporuči borbene tenkove, koji bi vjerovatno u velikoj mjeri pomogli u ukrajinskoj kontraofanzivi.

Rusija je 24. februara počela invaziju na Ukrajinu.  

18:52h

Guverner ruske Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je da je u blizini Belgoroda granatirano selo Nehotjejevka, prenosi Novaja gazeta Evropa.

"Jedna od granata pogodila je benzinsku pumpu i izazvala požar, prema prvim informacijama žrtava nije bilo, a benzinska pumpa već duže vrijeme ne radi, jer nedostaje gorivo. Jedinice Ministarstva za vanredne situacije krenule su na lice mjesta", napisao je on.

Nakon udara, zapalio se carinski terminal, a teritorija benzinske pumpe nije pogođena, tvrdi zvaničnik.

Ranije je Gladkov optužio Oružane snage Ukrajine za granatiranje sela Krasnij Hutor.

Izmjena: 18:56h
18:41h

Upravni odbor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) od 35 zemalja usvojio je rezoluciju kojom se od Rusije traži da prekine okupaciju nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini, saopštile su diplomate na sastanku iza zatvorenih vrata, a prenosi Rojters.

Rezolucija je usvojena sa 26 glasova za, dva protiv i sedam uzdržanih, tvrde diplomate i dodaju da su Rusija i Kina glasale protiv.

18:18h

"Ako odslužite šest mjeseci slobodni ste, ali ako stignete u Ukrajinu i odlučite da to nije za vas - mi ćemo vas pogubiti"

17:02h

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je impresionirana brzinom kojom Ukrajina napreduje u nastojanju da postane članica Evropske unije.

16:25h

Ministri trgovine Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja - G7 saopštili su danas na sastanku u Njemačkoj da žele jačanje napora kako bi spriječili Rusiju da ekonomski "profitira" od rata u Ukrajini.

16:01h

Gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov saopštio je da su se dvijee snažne eksplozije čule u ovom u gradu u Zaporoškoj oblasti, koja je pod okupacijom Rusije.

Kako piše Kijev Independent Fedorov nije iznio nikakve detalje o napadu, ali je nagovijestio očekivane gubitke na ruskoj strani.

14:23h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je kineskom lideru Si Đinpingu da Moskva podržava politiku Pekinga "Jedne Kine", da se protivi "provokacijama" Sjedinjenih Država u Tajvanskom moreuzu i da Rusija cijeni "uravnoteženu poziciju" Kine o Ukrajina.

Dvojica lidera sastali su se na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju u Uzbekistanu.

To je njihov prvi susret zvanični susret otkako je Rusija u februaru pokrenula svoju "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini, prenosi agencija Rojters.

14:22h

Sjedinjene Države se spremaju da pošalju Ukrajini još jedan paket bezbjednosne pomoći, rekao je portparol Bijele kuće Džon Kirbi u intervjuu za MSNBC.

On je odbio da iznese više detalja.

14:21h

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će, ako Sjedinjene Države odluče da Kijevu isporuče rakete većeg dometa za sisteme HIMARS američke proizvodnje koje koristi Ukrajina, preći "crvenu liniju" i postati "strana u sukobu".

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je na brifingu dodala da Rusija "zadržava pravo da brani svoju teritoriju".

09:08h

Njemački ministar ekonomije Robert Habek izjavio da je Ukrajini potrebno 350 milijardi dolara za rekonstrukciju.

Habek je kazao da je to procjena zvaničnog Kijeva.

07:39h

Automobil u kojem je bio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenskog učestvovao je u saobraćajnoj nezgodi u Kijevu, ali nije ozbiljno povrijeđen, rekao je njegov portparol Sergej Nikiforov.

Nikiforov, koji nije naveo kada se nezgoda dogodila, rekao je da se automobil Zelenskog sudario sa privatnim vozilom.

"Predsjednika je pregledao ljekar, nije bilo težih povreda", rekao je on i dodao da će se detalji nezgode rasvetljavati.

Ljekari u pratnji Zelenskog dali su vozaču privatnog automobila prvu pomoć i smjestili ga u vozilo hitne pomoći, rekao je on.

Nekoliko minuta nakon što je Nikiforov dao izjavu, kancelarija Zelenskog objavila je snimak noćnog obraćanja koja predsjednik svakodnevno daje.

Bonus video: