Borel: Mir u svijetu doveden u opasnost odlukama Putina, prijetiti nuklearnim oružjem je neprihvatljivo

"Putinove objave o fiktivnim referendumima, djelimičnoj mobilizaciji i o nuklearnom ucjenjivanju predstavljaju ozbiljnu eskalaciju", napisao je Borel u tviter poruci

6055 pregleda 12 komentar(a)
Borel, Foto: Reuters
Borel, Foto: Reuters

Mir u svijetu je doveden u opasnost odlukama ruskog predsjednika Vladimira Putina o mobilizaciji rezervista i prijetnjama o upotrebi nuklearnog oružja, upozorio je danas šef evropske diplomatije Žozep Borel.

"Putinove objave o fiktivnim referendumima, djelimičnoj mobilizaciji i o nuklearnom ucjenjivanju predstavljaju ozbiljnu eskalaciju", napisao je Borel u tviter poruci.

"Prijetiti sa nuklearnim oružjem je neprihvatljivo i predstavlja stvarnu opasnost za sve", rekao je on i dodao da međunarodna zajednica treba da se ujedini i spriječi takve akcije.

"Svjetski mir je u opasnosti", upozorio je Borel.

Prije toga je Borelov portparol Peter Stano rekao da će najnovije inicijative ruskog vođe imati "posljedice" i da su zemlje članice EU već imale koordinacioni sastanak na margini Generalne skupštine UN. Nije naveo detalje sastanka rekavši da su oni povjerljivi.

EU je već usvojila šest rundi ekonomskih sankcija protiv Rusije ali tenzije su se pojavile među zemljama članicama pošto je Mađarska rekla da se protivi novim evropskim mjerama. Za sankcije je potrebno jednoglasno odlučivanje u EU.

"Okupirane teritorije dio su Ukrajine koja ima sva prava da tu povrati svoj autoritet i EU je spremna da nastavi svoju podršku u vojnom domenu", dodao je Stano.

Zemlje EU treba da se izjasne o izdvajanju novih sredstava za nastavak vojne pomoći Ukrajini. EU je već izdvojila 2,5 milijardi eura u okviru evropskog fonda za mir, fond kojim upravljaju vlade van zajedničkog budžeta, a nova tranša treba da bude 500 miliona eura, navodi Frans pres.

Bonus video: