"Korak ka oslobađanju Donbasa"

Gubitak bastiona ruske kampanje na sjeveru Donjecke oblasti je udarac za Putina, koji je u petak tu i još tri ukrajinske oblasti proglasio ruskom teritorijom. Njegov saveznik Ramzan Kadirov rekao da je vrijeme za nuklearni odgovor

18974 pregleda 28 komentar(a)
Ukrajinski vojnici juče u Donjeckoj oblasti, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnici juče u Donjeckoj oblasti, Foto: Reuters

Rusija je juče saopštila da su njene trupe napustile glavno uporište na okupiranom istoku Ukrajine. Taj poraz je podstakao jednog od najekstremnijih saveznika predsjednika Vladimira Putina da sugeriše Rusiji da upotrijebi nuklearno oružje male snage.

Do pada Limana došlo je dan nakon što je Putin proglasio pripajanje četiri ukrajinske oblasti, uključujući Donjecku u kojoj se nalazi taj grad, i stavio ih pod nuklearni kišobran Rusije, na ceremoniji koju su Kijev u Zapad osudili kao nelegitimnu farsu.

"U vezi sa stvaranjem prijetnje od opkoljavanja, savezničke trupe su povučene iz naselja Krasni Liman na povoljnije položaje", saopštilo je rusko ministarstvo odbrane, koristeći ruski naziv grada, prenio je Rojters.

Saopštenjem je okončano višečasovno ćutanje Moskve nakon što je Ukrajina prvo saopštila da je opkolila hiljade ruskih vojnika u toj oblasti, a zatim da se njene snage nalaze u Limanu.

"Ukrajinska vojska ima i uvijek će imati odlučujući glas na današnjim i na svim budućim 'referendumima'", objavila je ukrajinska vojska na Tviteru, misleći na glasanja o secesiji.

Opkoljavanje ruskih vojnika i pad grada koji je prije rata imao oko 20.000 stanovnika, izazvali su užasavanje među prokremaljskim blogerima na društvenim mrežama i žestoke kritike ćečenskog lidera Ramzana Kadirova.

Kadirov na ceremoniji u petak u Moskvi
Kadirov na ceremoniji u petak u Moskvifoto: Reuters

On je rekao da je rusko ministarstvo odbrane ostavilo trupe u toj oblasti bez adekvatne komunikacione opreme, podrške i zaliha.

"Kako možete pravilno komandovati jedinicama kada ste udaljeni 150 km? Napustili smo nekoliko gradova i veliki dio teritorije jer nismo imali elementarnu vojnu logistiku", napisao je Kadirov na Telegramu. On je pozvao Putina da uzvrati još većom eskalacijom protiv Ukrajine.

"Moramo da preduzmemo fundamentalnije korake, uključujući proglašenje vanrednog stanja u pograničnim oblastima i upotrebu nuklearnog oružja male snage", rekao je Kadirov.

Zahar Prilepin, pisac i lider političke stranke u ruskom parlamentu, napisao je: "Ukrajinske oružane snage ulaze u Liman. Naš grad. Naš ruski grad... Svaki gubitak je lični gubitak glavnokomandujućeg."

Rusija ima najveći arsenal nuklearnog oružja u svijetu, uključujući taktičko nuklearno oružje male snage koje je dizajnirano da bude raspoređeno protiv protivničkih armija. Drugi glavni Putinovi saveznici, uključujući bivšeg predsjednika Dmitrija Medvedeva, izjavili su da će Rusija možda morati da pribjegne nuklearnom oružju, ali je Kadirovljev poziv najeksplicitniji. Putin je prošle nedjelje kazao da nije blefirao kada je rekao da je spreman da brani "teritorijalni integritet" Rusije svim raspoloživim sredstvima, a u petak je jasno stavio do znanja da se to odnosi i na nove oblasti koje je proglasio pripojenim Rusiji.

Vašington je proučio da će odlučno reagovati na bilo kakvu upotrebu nuklearnog oružja i upozorio Moskvu na "katastrofalne posledice" sa kojima će se suočiti.

Ruski regruti prije vojne obuke juče u Patriotskom parku kod Moskv
Ruski regruti prije vojne obuke juče u Patriotskom parku kod Moskvfoto: Beta/AP

Osvajanje Limana je ključno za ukrajinsku kontraofanzivu koja se širi od zapada ka istoku sa ciljem da presiječe linije snabdijevanja sjever-jug koje održavaju rusku kampanju u Donbasu, koji se sastoji od Donjecka i Luganska. To je najveći uspjeh Ukrajine na bojnom polju od munjevite kontraofazive u sjeveroistočnoj Harkovskoj oblasti prošlog mjeseca.

Nejasno je koliko se ruskih vojnika povuklo iz Limana, gdje se, prema procjenama do petka, nalazilo njih 5.500. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ukrajinske trupe imale "značajnu prednost u snagama i resursima" što im je omogućilo da predvode napad na Liman, prenio je "Fajnenšl tajms".

Ukrajinske društvene mreže bile su preplavljene prizorima zarobljenih ruskih vojnika. Vojnici Ukrajine su istakli svoju zastavu na ulazu u Liman, prema snimku koji je objavio Andrij Čermak, šef kabineta predsjednika Volodimira Zelenskog.

Sergij Gajdaj, guverner Luganske oblasti kojeg je imenovala Ukrajina, rekao je da ruske snage imaju tri opcije: "Da pobjegnu, umru zajedno ili da se predaju", napisao je na Telegramu.

Ramzan Kadirov je u poruci opisao general-pukovnika Aleksandra Lapina, komandanta ruskih snaga koje se bore kod Limana, kao "mediokritet" i predložio da bude degradiran u vojnika i da mu se oduzme ordenje. Kadirov je rekao i da je lično upozorio načelnika ruskog generalštaba, generala Valerija Gerasimova, na prijeteću katastrofu.

"General me je uvjerio da nema sumnje u Lapinov talenat za vođstvo i da ne misli da je moguće povlačenje u... Limanu i njegovoj okolini", rekao je čečenski lider.

Uticajni vladar kavkaskog regiona je glasni pobornik rata u Ukrajini, a čečenske snage su tamo činile dio prethodnice ruske vojske. Smatra se da je Kadirov lično blizak Putinu, koji ga je 2007. godine imenovao da upravlja nemirnom Čečenijom.

Ukrajinske vlasti saopštile da su Rusi granatirali civilni konvoj u Harkovskoj oblasti
Ukrajinske vlasti saopštile da su Rusi granatirali civilni konvoj u Harkovskoj oblastifoto: Reuters

Ukrajinska vojska je saopštila da bi zauzimanje Limana omogućilo Kijevu da napreduje u Luganskoj oblasti, čije je potpuno osvajanje Moskva objavila početkom jula.

"Liman je važan jer je to sljedeći korak ka oslobađanju ukrajinskog Donbasa. To je prilika da se ide dalje do Kremine i Sjeverodonjecka, a psihološki je veoma važno", rekao je Sergij Čerevatij, portparol istočnih ukrajinskih snaga.

Putin je na svečanosti u petak proglasio prijajanje Rusiji Donjecke i Luganske oblasti, te južnih Hersonske i Zaporoške - što je teritorija koji čini oko 18 odsto ukupne površine Ukrajine. Ukrajina i njeni zapadni saveznici označili su taj potez kao nezakonit. Kijev je obećao da će nastaviti sa oslobađanjem svoje zemlje od ruskih snaga i poručio da neće voditi mirovne pregovore sa Moskvom dok je Putin na vlasti.

Bonus video: