Bajden: Putin u izuzetno teškom položaju

Invazija Rusije na Ukrajinu - 238. dan

38993 pregleda 13 komentar(a)
Ukrajinska zastava u Limanu, Foto: Reuters
Ukrajinska zastava u Limanu, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.10.2022. 22:57h
Završeno
21:59h

Njemački predsjednik, Frank Valter Štajnmajer, otkazao je putovanje u Kijev iz bezbjednosnih razloga.

Valter Štajnmajer otkazao je planiranu posjetu Kijevu iz bezbjednosnih razloga, saopštila je njegova kancelarija.

Zvaničnik iz njegovog kabineta rekao je da su bezbjednosni organi Njemačke i ministarstvo spoljnih poslova savjetovali Štajnmajera da ne ide, ali da će posjeta uskoro biti pomjerena, prenosi Rojters. 

Planirao je da posjeti ukrajinsku prijestonicu u aprilu, ali je Kijev prvobitno odbio da mu poželi dobrodošlicu zbog njegove prethodne podrške približavanju Rusiji.

Od tada je diplomatski jaz popravljen.

21:50h

Sjedinjene Američke Države uvele su nove sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini, prenosi Rojters. 

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je da je uvelo sankcije ruskom državljaninu Juriju Jurjeviču Orehovu (Yury Yuryevich Orekhov), koga je optužilo da je agent za nabavku, i dvije njegove kompanije "Nord-Deutsche Industrieanlagenbau GmbH" i "Opus Energy Trading LLC".

Iz Ministarstva finasija rečeno je da su sankcije i izvozne kontrole koje je uvela široka koalicija saveznika dovele do toga da se Rusija sve više bori da obezbjedi "inpute i tehnologije“ za rat.

21:27h

Ukrajina će sjutra uvesti restrikcije električne energije širom zemlje, nakon što su Rusi oštetili još elektrana, prenosi Rojters.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, ove nedjelje je kazao da je 30 odsto ukrajinskih elektrana pogođeno ruskim raketnim udarima, prenosi Rojters.

„Sjutra će biti uvedene restrikcije u snabdijevanju električnom energijom širom Ukrajine. Neprijatelj je ponovo napao postrojenja za proizvodnju električne energije“, rekao je Kirilo Timošenko, zamjenik šefa kabineta predsjednika.

19:47h

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Džozef Bajden saopštio je da se Vladimir Putin sada nalazi "u izuzetno teškom položaju", prenosi Rojters.

Bajden ističe da je ruskom predsjedniku ostala jedino mogućnost da muči pojedine ukrajinske građane, kako bi ih zastrašio i natjerao na kapitulaciju. 

16:28h

Nove sankcije Evropske unije protiv iranskih pojedinaca i entiteta biće odobrene u toku ove nedjelje, prenosi Rojters. Nove mjere donijeće se  zbog upotrebe dronova iranske proizvodnje u ruskim udarima na Ukrajinu. 

Rojters prenosi da blok već neko vrijeme planira ovaj potez.

11:56h

Na sedam dana zabranjen je ulazak civila u Hersonsku oblast, usljed eskalirajućeg pritiska ukrajinske kontraofanzive, rekao je šef ruske administracije u toj oblasti Vladimir Saldo, prenosi Rojters.

Ta mjera je, dodaje, neophodna kako bi civili bili bezbjedni.

11:55h

U pokidanom gasovodu Sjeverni tok 1 iznenada su se pojavile male količine gasa, nakon što je došlo do oštećenja usljed sumnjive eksplozije, pokazuju podaci sa zvaničnog sajta, prenosi Rojters.

Protok gasa je od nule skočio na 102 kilovat-časa, u periodu od sedam do devet sati jutros, da bi poslije sat vremena otišao na 119 kilovat-časova.

Agencija navodi da operater Sjevernog toka nije odgovorio na zahtjev za objašnjenje.

11:54h

Bjelorusija je saopštila da je počela da poziva građane da provjere da li ispunjavaju uslove za vojnu službu, ali da ne planira mobilizaciju, prenosi Rojters.

"Aktivnosti vojne registracije i upisa su striktno rutinske i očekuje se da će biti završene do kraja ove godine", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Predsjednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je prošle nedjelje da su Bjelorusija i Rusija počele sa razmještanjem združenih oružanih snaga duž granica te zemlje. Odluka je, kako je naveo, podstaknuta "eskalacijom neprijateljskih aktivnosti na zapadnoj granici Bjelorusije".

11:53h

Plan za ograničenje cijene gasa, koji se koristi u Španiji i Portugaliji za proizvodnju električne energije, poznat kao "Iberijski model", vrijedan je razmatranja za implementaciju širom Evropske unije, kazala je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"To zaista zaslužuje da se razmatra na nivou EU. Ima još pitanja na koja treba odgovoriti, ali ne želim da ostavim nijedan kamen neprevrnut", rekla je ona u Evropskom parlamentu u Strazburu, prenosi Rojters.

10:33h

Ruska vojska nastavlja danas svoju strategiju gađanja ukrajinske energetske infrastrukture, a u udarima je bez struje ostalo više gradova.

U granatiranju noćas i rano jutros u Energodaru, gradu najbližem nuklearnoj eleketrani Zaporožje, prekinuto je snabdijevanje struje i vode u nekim gradskim kvartovima.

Prema prvim izvještajima, u granatiranju je oštećena jedna od strujnih podstanica, rekao je gradonačelnik Energodara Dmitro Orlov.

Važna infrastruktura napadnuta je sa ruskim raketama S-300 u oblasti Zaporožja, rekao je regionalni guverner Oleksandr Staruh.

Ruske snage su takođe snažno gađale dvije oblasti u istočnoj oblasti Dnjepopetrovsk, i prekinule snabdijevanje strujom u nekoliko gradova i sela.

U svom noćašnjem obraćanju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je građane da štedljivo troše struju.

"Svako ko slijedi ovo jednostavno pravilo za udarne sate pomaže cijeloj zemlji", rekao je Zelenski.

08:45h

Zvaničnik ruske administracije u Hersonu Kiril Stremusov pozvao je civile da se što prije evakuišu, jer bi, kako kaže, ukrajinske snage svakog trenutka mogle da krenu u ofanzivu, prenosi Rojters.

Agencija navodi da su ruske snage u Hersonu vraćene za 20 do 30 kilometara unazad i mogle bi biti natjerane da se povuku do zapadne ili lijeve obale Dnjepra, prenosi Rojters.

Stremusov je civilima poručio da se "evakuišu u Rusiju i na lijevu stranu Dnjepra". Evakuacija će, kako kaže, trajati oko šest dana, a biće premješteno između 50.000 i 60.000 ljudi.

08:42h

Rusija tvrdi da su ukrajinske snage pokušale da povrate nuklearnu elektranu Zaporožje na jugu Ukrajine, koju kontroliše Rusija, ali da je njihov pokušaj odbijen nakon nekoliko sati borbi, javila je u srijedu državna novinska agencija RIA.

„Nakon granatiranja grada, pokrenut je pokušaj slijetanja, uključujući pokušaj zauzimanja nuklearne elektrane Zaporožje. Bitka je trajala nekoliko sati, najmanje tri, do tri i po sata“, citirala je RIA zvaničnika Vladimira Rogova, člana regionalne vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti, koji je dodao da je napad "odbijen", prenosi Rojters.

Ta agencija navodi da nisu bili u mogućnosti da nezavisno provjere izvještaj.

08:40h

Dvjesta trideset osmi je dan ruske invazije na Ukrajinu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su iranske bespilotne letjelice, koje je Moskva masovno koristila posljednjih dana za napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, simbol "vojnog i političkog bankrota" ruskih vojnika.

„Sama činjenica da Rusija poziva Iran u pomoć predstavlja priznanje vojnog i političkog bankrota Kremlja“, rekao je Zelenski u svom dnevnom obraćanju na društvenim mrežama.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je u ponedjeljak Kijev gađan iranskim bespilotnim letjelicama.

Bonus video: