NATO: Rusija da ne koristi tvrdnje o "prljavim bombama" kao izgovor za eskalaciju

Ruska invazija na Ukrajinu - 243. dan

61449 pregleda 6 komentar(a)
Mikolajiv, Foto: Reuters
Mikolajiv, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.10.2022. 21:11h
Završeno
21:08h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kritikovao je danas neutralnost Izraela u vezi sa ruskom invazijom na Ukrajinu, navodeći da je takav stav omogućio savez Moskve i Teherana, uključujući isporuku iranskih dronova ruskoj vojsci.

21:00h

General Mark Mili, predsjedavajući Združenog generalštaba američke vojske i načelnik Generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov razgovarali su telefonom, objavio je Rojters, pozivajući se na riječi američkog zvaničnika koji nije želio da bude imenovan.

Zvaničnik nije saopštio više detalja o razgovoru, koji je inače bio prvi njihov razgovor od maja, navela je agencija.

20:59h

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da saveznici odbacuju navode Rusije da se Ukrajina sprema da upotrijebi "prljavu bombu" na sopstvenoj teritoriji.

Naveo je da je upravo o tome razgovarao sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom i njegovim britanskim kolegom Benom Volasom, prenio je Rojters.

"NATO saveznici odbacuju navode. Rusija to ne smije da koristi kao izgovor za eskalaciju", istakao je Stoltenberg.

18:20h

Načelnik britanskog generalštaba Toni Radakin, koji je razgovarao sa ruskim kolegom Valerijem Gerasimovim, odbacio je tvrdnje Moskve da Ukrajina planira da izvede akcije koje bi dovele do eskalacije sukoba, prenosi Rojters.

"Lideri obje vojske saglasni su da je potrebno držati otvorene kanale komunikacije između Britanije i Rusije, kako bi se izbjegao rizik od pogrešnih procjena, ali i da se omogući deeskalacija", saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.

Gerasimov je prethodno ukazao na opasnost da Ukrajina upotrijebi "prljavu bombu," saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

18:18h

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je zvanično zatražio od direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Grosija da pošalje tim stručnjaka u ukrajinska nuklearna postrojenja zbog ruskih optužbi o mogućoj upotrebi "prljave bombe".

Kuleba na Tviteru je naveo da se direktor IAEA, koja funkcioniše pod okriljem UN, složio da pošalje stručnjake u "mirne ukrajinske objekte".

"Za razliku od Rusije, uvijek smo bili i ostaćemo transparentni, nemamo ništa da krijemo", napisao je Kuleba.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu juče je izjavio da je zabrinut zbog mogućnosti da Kijev upotrijebi "prljavu bombu", koja se pravi od konvencionalnih eksplozivnih sredstava, ali je jezgro obavijeno radioaktivnim materijalom.

Reagujući na izjavu Šojgua, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je da bi jedino Rusija mogla da koristi nuklearno oružje u Evropi.

12:24h

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i njemački kancelar Olaf Šolc zalažu se za „Maršalov plan“ za obnovu Ukrajine.

U zajedničkom autorskom tekstu u listu Frankfurter Algemajne Cajtung oni ističu da se radi o „zadatku za generacije, koji mora sada da počne“.

"Dugoročno će biti važno da privatni ulagači i preduzeća investiraju u obnovu Ukrajine", poručuju Fon der Lajen i Šolc.

Fon der Lajen
Fon der Lajenfoto: Reuters

EU, prema njihovim riječima, u tome ima posebnu ulogu, jer je Ukrajina kandidat za pristupanje Uniji.

"Put obnove je zbog toga i put Ukrajine u EU”, naglasili su Fon der Lajen i Šolc.

Oni su ocijenili da je podrška Ukrajini ne samo važna, već je i u interesu Evrope, jer se u Ukrajini ne vode borbe samo za suverenitet te zemlje.

"Ukrajina brani i međunarodni poredak, osnove našeg mirnog suživota i blagostanje širom svijeta“, poručuju Fon der Lajen i Šolc.

Oni su kazali da se podrškom Ukrajine gradi i budućnost zajedničke Evrope.

U Berlinu će se sjutra održati konferencija o obnovi Ukrajine, na kojoj će sa predstavnicima međunarodnih organizacija, Ukrajine i civilnog društva, biti razmatrani okvirni uslovi za obnovu te zemlje.

11:15h

Rusija je ispalila rakete i bespilotne letjelice (dronove) napala ukrajinski južni grad Mikolajiv, uništivši stambeni blok, i saopštila da rat ide ka "nekontrolisanoj eskalaciji", prenosi Rojters.

Udar na gradić poznat po brodogradnji koji se nalazi na oko 35  kilometara sjeverozapadno od linije fronta u Hersonu usledio je kada je Rusija naredila da 60.000 ljudi napusti region "da bi vam spasili živote" pred ukrajinskom kontraofanzivom.

Udar na Mikolajiv uništio je dio stambene zgrade, a šrapneli su oštetili i susjedne objekte. Prema dostupnim informacijama, nema žrtava, prenosi Glas Amerike.

Ruskim ministar odbrane Sergej Šojgu razgovrao je telefonom sa britanskim, francuskim i turskim kolegama o "situaciji koja se brzo pogoršava". Razgovarao je i sa američkim sekretarom odbrane Lojdom Ostinom.

Šojgu je rekao da bi Ukrajina mogla da eksalira ako upotrijebi "prljavu bombu", odnosno konvencionalni eksploziv sa radioaktivnim materijalom. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba odbacio je optužbe kao "apsurdne i opasne".

U zajedničkom saopštenju poslije razgovora sa Šojguom, Britanija, Francuska i SAD navele su da će i "koliko god da je potrebno podržavati Ukrajinu" i odbacile rusko upozorenje o "prljavoj bombi".

"Jasno smo odbacili ruske lažne navode o ukrajinskoj "prljavoj bombi" i smatramo to njihovim izgovorom za dalju eskalaciju".

11:01h

U nekim trenucima ovaj rat deluje potpuno bezumno.

Trauma u selu Kreščenivka jedan je od tih momenata.

„Ti Rusi su rekli da su oslobodioci, a samo su krenuli da nas pljačkaju!", kaže Fedir sa suzama u očima.

09:33h

Niko neće biti prevaren ako Rusija bude zahuktala sukob u Ukrajini pod izgovorom da će Kijev na sopstvenom tlu koristiti "prljavu bombu", saopštili su danas šefovi diplomatija Francuske, Velike Britanije i SAD.

Ministri tri zemlje u zajedničkom saopštenju su ocijenili kao lažne izjave iz Moskve da se Ukrajina sprema da upotrebi prljavu bombu na sopstvenoj teritoriji.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u nedjelju je imao telefonske razgovore sa ministrima odbrane Turske, Francuske, Velike Britanije i SAD.

Šojgu je kolegama prenio zabrinutost "zbog moguće provokacije Ukrajine" i "moguće ukrajinske upotrebe 'prljave' bombe na svom tlu kako bi Rusija bila okrivljena za taj napad".

Ukrajina i zapadne zemlje to vide kao prijetnju Rusije za koju se sumnja da bi pod tim izgovorom mogla sama da iskoristi "prljavu bombu". Tako bi opravdala dalju vojnu napetost upotrebom taktike odmazde nuklearnim oružjem, ocijenili su ministri.

08:40h

Ruska administracija u ukrajinskoj Hersonskoj oblasti najavila je formiranje lokalne milicije, prenosi Rojters.

Dodali su da svi muškarci koji ostanu u gradu mogu da se pridruže.

Ruske vlasti su naredile civilima da se evakuišu iz Hersona, jednog od četiri ukrajinska regiona, za kojie je Rusija objavila da ih je anektirala prošlog mjeseca, iako su kijevske snage ostvarile značajne vojne napretke.

07:19h

Šef obavještajne službe Ministarstva odbrane Ukrajine Kirilo Budanov rekao je za "Ukrajinsku pravdu" da su ruske snage nastavile sa korišćenjem oko 330 dronova iranske proizvodnje "Šahed-136" (dronovi kamikaze), a da je najmanje 222 oborila ukrajinska protivvazdušna odbrana.

Prema njegovim riječima, 30 odsto dronova pogađa svoje ciljeve ili pogađa negdje blizu tih ciljeva.

Da Rusija nastavlja da koristi iranske bespilotne letjelice objavilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije, koje dalje dodaje da su ukrajinski napori da ih zaustavi uspješni, prenio je Rojters.

07:17h

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u 243. dan - jučerašnja dešavanja na istoku Evrope pogledajte OVDJE.

Bonus video: