ZA NJEMCE TO PITANJE JE ZATVORENO

Poljski ministar apeluje na kompromis s Njemačkom o ratnim reparacijama

Lider poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski pokrenuo je u julu pitanje ratne odštete od Njemačke za razaranje, materijalnu štetu i oko šest miliona ljudskih žrtava, od čega su polovina bili Poljaci, a druga poljski Jevreji, iako ih se tada komunistička Poljska zvanično odrekla 1953. godine, zajedno sa Sovjetskim Savezom čiji je satelit bila
0 komentar(a)
Jaroslav Kačinjski, Foto: Reuters
Jaroslav Kačinjski, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.09.2017. 07:52h

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski je pozvao Njemačku da nađu kompromis oko odštete za razaranje i zločine Njemaca u Poljskoj tokom Drugog svjetskog rata, jer ako se to ne riješi materijalnom i političkom odštetom, stalno će opterećivati njihove odnose.

"U Poljskoj su posljedice Drugog svjetskog rata negdje i danas vidljive golim okom. Poljskom društvu i dalje je ostala ta trauma. Bolje bi bilo da sjednemo zajedno za sto o ratnim reparacijama i razmislimo kako da se izvučemo iz svega toga. S jedne strane, imamo analitičare koji pominji velike brojke, ali možda postoje i drugi načini da se nadoknadi - materijalno i politički, to što se desilo prije sedam decenija", kazao je Vaščikovski jednom radikalnom katoličkom provladinom radiju.

Vaščikovski je upozorio nemačke zvaničnike da će se neriješeno pitanje reparacija stalno vraćati, iako je priznao da je jedan od prethodnih poljskih premijera, Marek Belka, 2004. godine - kada je Poljska ušla u Evropsku uniju, izjavio povodom zahtjeva za odštetu deportovanih Njemaca da je pitanje reparacija zatvoreno, pošto ih se Poljska odrekla 1953. godine.

Ministar je objasnio u četvrtak da je prije razgovora s Njemačkom potrebno da se napravi popis štete i izrade pravne analize uz učešće međunarodnih pravnika, a tek treća faza bili bi razgovori sa Njemačkom.

"U tim razgovorima će se uzeti u obzir i naši današnji odnosi s Njemačkom u Evropskoj uniji, i s Rusijom. To je sve tek pred nama", rekao je Vaščikovski i zatražio od šefa njemačke diplomatije da Njemačka sama krene u unutrašnje razmatranje, podsjećanje na sve što se dogodilo, i razmisli i ona kako da se izvuče iz toga što Poljskoj nije isplaćena odšteta.

Lider poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski pokrenuo je u julu pitanje ratne odštete od Njemačke za razaranje, materijalnu štetu i oko šest miliona  ljudskih žrtava, od čega su polovina bili Poljaci, a druga poljski Jevreji, iako ih se tada komunistička Poljska zvanično odrekla 1953. godine, zajedno sa Sovjetskim Savezom čiji je satelit bila.

Njemačka je saopštila da je to pitanje za nju zatvoreno, budući da se reparacija odrekla zvanično poljska vlada. 

To da je to pitanje zatvoreno, potvrđeno je i kasnije sporazumima o priznavanju novih poljskih granica na Odri i Nisi. Time je Njemačka potvrdila da Poljskoj pripada otprilike petina predratnih njemačkih teritorija istočno od te dvije rijeke sa svom imovinom na njoj.

Preporučujemo za Vas