Makron: Kada se uspostavi mir i Rusiji moramo da damo garancije bezbjednosti

"Moramo da razmislimo o uslovima u kojima ćemo živjeti sjutra. S tim u vezi biće riječi o tome što je govorio predsjednik Rusije o približavanju NATO saveza ruskim granicama i o razmještanju naoružanja koje prijeti Rusiji"

7579 pregleda 11 komentar(a)
Makron, Foto: Reuters
Makron, Foto: Reuters

Buduća arhitektura bezbjednosti Evrope poslije uspostavljanja mira u Ukrajini mora da uključi i garancije bezbjednosti za Rusiju, rekao je predsjednik Francuske Emanuel Makron.

"Moramo da razmislimo o arhitekturi bezbjednosti, o uslovima u kojima ćemo živjeti sjutra. S tim u vezi biće riječi o tome što je govorio predsjednik Rusije o približavanju NATO saveza ruskim granicama i o razmještanju naoružanja koje prijeti Rusiji", rekao je Makron u intervjuu televiziji TF1, a prenosi N1.

Prema njegovim riječima, o tom pitanju će se razgovarati u kontekstu pregovora o uspostavljanju mira u Ukrajini.

"Moramo da razmislimo o tome šta smo spremni da učinimo nakon što se uspostavi mir, kako da zaštitimo naše saveznike, članice Alijanse, a istovremeno i da Rusiji damo garancije bezbjednosti kada ona sjedne za pregovarački sto", istakao je Makron.

Dodao je da očekuje da u bliskoj budućnosti telefonom razgovara sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom o više tema, između ostalog i o situaciji sa nuklearkom Zaporožje.