"PITANJE RATNE REPARACIJE ĆEMO PODIĆI NA MEĐUNARODNI NIVO"

Kačinjski: Holokaust nije bio jedini ratni zločin

"Smrt je uvijek individualna. Nema kolektivne smrti", rekao je Kačinjski
58 pregleda 3 komentar(a)
Jaroslav Kačinjski, Foto: Reuters
Jaroslav Kačinjski, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.09.2017. 10:01h

Lider vladajućih poljskih konzervativaca Jaroslav Kačinjski upozorio je da će Poljska pitanje ratnih reparacija koje traži od Njemačke dići na međunarodni nivo zato što Holokaust nije bio jedini ratni zločin i da Poljaci odbijaju da ih se odreknu, iako je to 1953. godine učinila poljska komunistička vlada.

"Ti ljudi su krali, pljačkali, ubijali. To sve treba i da se opiše i da se nadoknadi šteta. Nema nikakvih razloga da se baš jedino mi toga odreknemo. Mi ne možemo da pristanemo da se svo zlo i svi zločini Drugog svetskog rata svedu samo na Holokaust", kazao je Kačinjski u intervjuu koji danas objavljuje provladin desničarski nedeljnik Sjeći pravdi.

Kačinjski je upozorio da je pristup da je jedna smrt vrijedna više a druga manje rasistički.

"Smrt je uvijek individualna. Nema kolektivne smrti", rekao je Kačinjski.

U izvještaju Biroa za analize Sejma poljskog parlamenta o pravnim mogućnostima da Poljska zahtijeva reparacije više od sedam decenija od Drugog svjetskog rata upozorava se da je nepravda da su Poljskoj i Poljacima isplaćene minimalne sume, dok je Njemačka ogromne sume plaćala Izraelu i SAD, kuda je inače emigrirao veliki broj Jevreja koji su preživjeli Holokaust.

Lider poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda, formalno samo poslanik, realno i svojevrsni natpremijer i natpredsjednik, izjavio je da ne postoji nijedan jedini pravni razlog na osnovu koga bi Njemačka mogla da odbije da isplati Poljskoj ogromne reparacije koje, prema nezvaničnem procjenama, iznose od milijardu dolara (841.365.246 eura) do pet milijardi dolara (4.206.036.829 eura).

"Nema nikakvih zakonskih osnova da nam Njemačka odbije isplatu reparacija. Treba raditi dosljedno, na etape. Sada je parlamentarna etapa, znači još nije vrijeme da zvanično sa tim istupi poljska država. To je proces koji će se razvijati. Ni u kom slučaju nemamo namjeru da od zahtjeva odustanemo", rekao je Kačinjski. 

O je izjavio i da Poljska sada to pitanje ratne odštete treba pretvoriti u međunarodno pitanje.

Iako 48 odsto Poljaka podržava posljednje zahtjeve vladajuće stranke Pravo i Pravda da se zatraže ratne reparacije od Nemačke, 61 odsto uvjereno je da nema nade da bi Poljska za odštetu mogla da se izbori, pokazala je anketa za poljski list Djenjik Gazeta pravna.

Istoričari, analitičari i neki političari upozoravaju takođe da zvanično pokretanje neisplaćene odštete za ratne zločine i razaranja može da otvori Pandorinu kutiju revizije granica, pošto je oko jedne petine predratne teritorije Njemačke odlukom velikih sila poslije rata pripala Poljskoj a u ratnu odštetu ulazi i sva njemačka imovina koja se zatekla u tim oblastima.

Preporučujemo za Vas