Makron o razgovoru sa Bajdenom: Trgovinski rat ćemo izbjeći, Putinu zarad mira jemstvo za bezbjednost

Šef francuske države je kazao da "bi Zapad morao da nađe razumijevanje za zahtjev Moskve za jemstvo za bezbjednost i zabrinutost Kremlja kad je riječ o širenju NATO na istok i prijetnji Rusiji" ukoliko Moskva pristane na obustavu rata i pregovore o mirovnom rješenju

10855 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Francuski premijer Emanuel Makron je, poslije razgovora s američkim kolegom Džozefom Bajdenom, izjavio da bi mogla da se nađu rješenja za po Evropsku uniju štetne američke ogromne subvencije za domaću privredu, a "razmijenjeno je i mišljenje o budućoj evropskoj bezbjednosti i jemstvu koja treba dati Rusiji za njenu sigurnost".

Makron je poslije višednevne posjete Americi, koju je ocijenio kao vrlo uspješnu, predočio da je za to da Evropa takođe odobri zamašne subvencije svojoj privredi u trci za povećanje proizvodnje presudno važnih čipova za industriju, baterije i električne automobile, kao i za povratak energetske bezbjednosti i prelaska na "zelenu energiju i privredu ".

Makron je podvukao da "Zapad treba da bude spreman da Moskvi pruži bezbjednosne garancije ako (ruski predsjednik Vladimir) Putin pristane na pregovore o miru u Ukrajini" i precizirao da je "s Bajdenom razgovarao o strukturi bezbjednosti za sjutra".

Šef francuske države je francuskim medijima rekao da uskoro namjerava da razgovara s Putinom, kao i da "bi Zapad morao da nađe razumijevanje za zahtjev Moskve za jemstvo za bezbjednost i zabrinutost Kremlja kad je riječ o širenju NATO na istok i prijetnji Rusiji" ukoliko Moskva pristane na obustavu rata i pregovore o mirovnom rješenju.

U intervjuu francuskoj tv mreži TF1 je šef Jelisejske palate naveo da pitanje "straha Rusije da će NATO doći na sama ruska vrata i da razmještaj oružja NATO zaprijeti Rusiji mora biti dio pregovora o miru".

"A to znači da moramo biti spremni da utvrdimo takođe kako ćemo mi zaštiti naše saveznike i kako Rusiju uvjeriti kad sjedne za pregovarački sto", objasnio je Makron, naglasivši da će Francuska, SAD i Zapad nastaviti finansijsku i pomoć u oružju Ukrajini.

Francuski predsjednik je želio da naglasi da je Bajdenu i američkom Kongresu predočio da je američki Zakon o suzbijanju inflacije (IRA) od 739 milijardi eura, od čega 369 milijardi dolara za "zelenu industriju", "krajnje agresivan za Evropu i Francusku jer odvraća ulaganja i proizvodnju na starom kontinentu", a u Ameriku jako privlači evropske i svjetske firme i investitore da tamo prebacuju svoju proizvodnju zbog ogromnih olakšica.

To sve i takođe protekcionistički američki zakon o podsticanju proizvodnje čipova će "razbiti Zapad", upozorio je Makron u situaciji kad zapadni partneri treba zajedno da podstaknu otvaranje radnih mjesta i sučelje se s konkurencijom Kine i drugih azijskih zemalja.

Šef francuske države je objelodanio da su se on i Bajden dogovorili da "zajedno djelaju...otklone tehničke propuste i sve što više usklade - kako je rekao američki predsjednik".

Makron je u intervjuu listu "Parizijen" stavio do znanja da "brani zamisao o subvencijama za evropsku proizvodnju...jer Amerikanci imaju zakon "Kupuj američko", Kinezi "Kupuj kinesko", pa mi Evropljani ispadamo jedini u svijetu koji od svih kupuju, a ne brane svoju industriju i za to sam da zaštitimo 'made in Europe' ".