Holandski premijer zvanično se izvinio zbog uloge te zemlje u trgovini robljem

Rute se izvinio iako su neke grupe aktivista pozivale da čeka do 1. jula iduće godine i godišnjice ukidanja ropstva u zemlji. Neki su čak išli na sud prošle nedjelje u neuspjelom pokušaju da zaustave njegov govor

6890 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Holandski premijer Mark Rute izvinio se u ime svoje vlade za istorijsku ulogu Holandije u ropstvu i trgovini robljem, uprkos pozivima da odloži dugo očekivanu izjavu.

"Danas se izvinjavam u ime holandske vlade za djelovanje holandske države u prošlosti", rekao je Rute u dugo očekivanom govoru o ropstvu u Nacionalnom arhivu u Hagu. Govor je s tišinom dočekala pozvana publika.

Rute se izvinio iako su neke grupe aktivista pozivale da čeka do 1. jula iduće godine i godišnjice ukidanja ropstva u zemlji. Neki su čak išli na sud prošle nedjelje u neuspjelom pokušaju da zaustave njegov govor.

"Znamo da nema dobrog trenutka za sve, nema pravih reči za sve, nema pravog mesta za sve", rekao je Rute.

On je rekao da će vlada uspostaviti fond za inicijative koje će pomoći da se izbori sa nasljeđem ropstva u Holandiji i njenim bivšim kolonijama.

Aktivisti smatraju da je iduća godina zapravo 150. godišnjica abolicije ropstva pošto su mnogi zarobljeni ljudi bili primorani da nastave da rade na plantažama deceniju poslije ukidanja ropstva.

Ropstvo je zvanično ukinuto u Surinamu i drugim teritorijama koje je držala Holandija 1. jula 1863. godine, ali je zaista prekinuto tek 1873. godine, poslije perioda "tranzicije" od 10 godina.

Holandska vlada ranije je izrazila duboko žaljenje zbog istorijske uloge zemlje u ropstvu ali nije dala zvanično izvinjenje. Rute je ranije davno rekao da bi takva izjava mogla da polarizuje društvo, ali sada većina u parlamentu podržava izvinjenje.

Premijerov govor je odgovor na izvještaj koji je prošle godine objavio vladin savjetodavni odbor. Preporuke odbora uključivale su izvinjenje vlade i priznanje da trgovina robljem i ropstvo od 17. vijeka do njihovog ukidanja, koje se dogodilo direktno ili indirektno pod holandskom upravom, predstavljaju zločin protiv čovječnosti.

U izvještaju je navedeno da ono što zovu institucionalni rasizam u Holandiji ne može da se gleda odvojeno od više vjekova ropstva i kolonijalizma i ideja koje su nastale u tom kontekstu.

Vlada je navela ranije da će godina koja počinje 1. jula 2023. biti godina sjećanja na ropstvo kada će zemlja razmišljati o svojoj bolnoj istoriji, i o tome kako ta istorija igra negativnu ulogu u životima mnogih danas.

Bonus video: