Olena Zelenska u Davosu: Kriza će se pogoršati ako Rusija ne izgubi rat

Prva dama Ukrajine je navela da je uručila pisma svog supruga nekolicini lidera u Davosu, uključujući potpredsjednika Kine Liu Hea

7163 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Agresija Rusije na Ukrajinu stvara veliku krizu u Evropi i stanje će biti još gore ako Moskva ne izgubi rat, rekla je prva dama Ukrajine Olena Zelenska na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švicarskoj, 17. januara 2023. godine.

Govoreći na ukrajinskom poručila je delegatima foruma da je neophodna globalna saradnja. "Za Rusiju ništa nije zabranjeno", upozorila je Zelenska navodeći upotrebu protivvazdušne rakete na stanovima u Dnjipru.

"Svijet se mora ujediniti za mir", rekla je.

Dodala je da je uručila pisma svog supruga nekolicini lidera u Davosu, uključujući potpredsjednika Kine Liu Hea.

Ukrajinski diplomatski pritisak na visokom nivou u Davosu prilika je da se angažuje i pojača međunarodna podrška koju Kijev traži, uz oružje poput tenkova i protivraketne odbrane i da se nastavi sa izolacijom i pritiscima na rusku ekonomiju, navodi AP.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski bi trebalo da se obrati forumu u srijedu.

Globalni lideri, kreatori politike i aktivisti okupili su se u ponedjeljak na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švicarskoj gdje će se fokusirati na rat u Ukrajini i ekonomsku nestabilnost usred klimatskih promjena.

Na forumu učestvuje predsjednica Evropske komisije Ursule fon der Lajen američki izaslanik za klimu Džon Keri i novi predsjednici Južne Koreje, Kolumbije i Filipina.

Kineski vicepremijer Liu He obratio se okupljenima 17. januara, dan prije svog prvog sastanka sa američkom koleginicom, ministarkom finansija Dženet Jelen u Cirihu. Jelen neće doći u Davos.

U Davos ne dolaze ni američki predsjednik Džo Bajden, predsjednik Kine Si Đinping, britanski premijer Riši Sunak, indijski premijer Narendra Modi, te francuski predsjednik Emanuel Makron.

Neće biti ni ruski predsjednik Vladimir Putin zbog rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine.

Forum se održava pod temom "Saradnja u fragmentiranom svijetu", a trajaće do 20. januara.

Bonus video: