U Ramštajnu bez dogovora o slanju teškog naoružanja Ukrajini

- Rat u Ukrajini - 331. dan

- Šef kabineta Zelenskog: Danas nismo, ali ćemo na kraju ipak dobiti vojnu pomoć od Zapada

35237 pregleda 52 komentar(a)
Ukrajinski tenk u blizini Bahmuta, Foto: Reuters
Ukrajinski tenk u blizini Bahmuta, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.01.2023. 21:14h
Završeno
20:40h

Ministarstvo finansija SAD odlučilo je da uvede dodatne sankcije ruskoj privatnoj vojnoj kompaniji Vagner grupa, koja pomaže snagama Rusije u invaziji na Ukrajinu.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi objavio je danas da će Ministarstvo finansija SAD označiti Vagner grupu kao značajnu transnacionalnu kriminalnu organizaciju u narednim danima.

Bijela kuća je takođe objavila slike na kojima se vidi kako Rusija preuzima pošiljku oružja iz Sjeverne Koreje za koju je navela da je namijenjena jačanju snaga Vagner grupe, čiji se pripadnici bore rame uz rame sa ruskim vojnicima u Ukrajini.

Vlada SAD je danas objavila i sliku od 18. novembra za koju tvrdi da prikazuje ruske vagone koji putuju između Rusije i Sjeverne Koreje.

Administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena prva je optužila Sjevernu Koreju da snabdijeva Rusiju oružjem.

Izmjena: 21:11h
20:38h

Načelnik združenog generalštaba vojske SAD general Mark Majli izjavio je danas u Njemačkoj da će rat u Ukrajini vjerovatno biti završen pregovorima, a ne na bojnom polju, i ocijenio da je sa vojne tačke gledišta veoma teško izvodljivo da Rusi budu "istjerani" iz te zemlje tokom ove godine.

"Sa vojnog stanovišta, i dalje smatram da će veoma, veoma teško biti izvodljivo da se tokom ove godine ruske snage vojnim sredstvima istjeraju sa svih okupiranih područja Ukrajine", rekao je Majli na konferenciji za novinare nakon sastanka Kontakt grupe za Ukrajinu u njemačkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn.

Kako prenosi CNN, on je rekao da "ono što se može dogoditi jeste kontinuirana odbrana, stabilizacija fronta".

"Mislim da je to moguće uraditi. Mislim da će, u zavisnosti od isporuka sve ove (vojne) opreme i obuke (za njenu upotrenu), Ukrajinci biti u stanju da izvedu značajnu ofanzivnu operaciju", rekao je Majli.

Prije ovog sastanka, čija je tema vojna pomoć Ukrajini, Pentagon je najavio bezbjednosni paket pomoći ovoj zemlji u vrijednosti od 2,5 milijarde dolara.

Prvi put od početka rata, u paket su uključena oklopna vozila tipa Strajker, kao i borna kola tipa Bredli.

Ta vojna sredstva se mogu koristiti protiv potencijalnih ruskih ofanzivnih akcija na proljeće.

18:56h

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Andrij Jermak izjavio je da će Kijev na kraju dobiti vojnu pomoć od Zapada, koja će pomoći da se pobijedi u sukobu sa Rusijom.

"Postajemo jači. A sve što još nismo dobili, dobićemo" napisao je Jermak na svom nalogu na društvenoj mreži Telegram, prenosi Rojters.

On je ovo izjavio nakon što je ranije danas poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak rekao da saveznici Kijeva nisu donijeli odluku o isporuci tenkova "leopard 2" Ukrajini.

Ranije danas njemački ministar odbrane Boris Pistorijus negirao je na sastanku vojnih lidera u američkoj vazdušnoj bazi Ramštajn da Berlin jednostrano blokira isporuku tenkova "leopard" Ukrajini i dodao da će njemačka vlada biti spremna da brzo reaguje po tom pitanju ako se postigne konsenzus među saveznicima.

18:54h

Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko izjavio je da se situacija u nuklearnoj elektrani Zaporožje pogoršava zbog psihološkog stanja ukrajinskog osoblja i stanja opreme, prenosi Rojters.

"Situacija se zaista pogoršava. Pogoršava se ne samo zbog mentalnog stanja preostalih ukrajinskih specijalista, već i zbog stanja opreme", rekao je ukrajinskoj televiziji Galuščenko.

Ukrajinsko osoblje je ostalo u fabrici na jugoistoku Ukrajine otkako su je ruske snage zauzele prošlog marta, ubrzo nakon invazije Moskve.

17:45h

Visoki američki zvaničnici pozvali su Ukrajinu da sačeka sa pokretanjem velike ofanzive protiv ruskih snaga dok se ne obavi najnovije snabdijevanje američkog oružja i dok se ne obezbijedi obuka, rekao je za Rojters visoki zvaničnik administracije predsjednika SAD Džozefa Bajdena, koji je želio da ostane anoniman.

On je naveo se SAD čvrsto drži svoje odluke da u ovom trenutku Ukrajini ne šalju tenkove Abrams, usred spora sa Njemačkom oko tenkova.

Izmjena: 19:33h
16:56h

Na sastanku saveznika u njemačkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn nije donijeta odluka o isporuci tenkova "Leopard 2" Ukrajini, rekao je ministar odbrane Poljske Marijuš Blaščak.

Kako prenosi Rojters, on je ipak ostao optimista da će se napori da se tenkovi obezbijede završiti uspjehom.

"Nada potiče iz činjenice da su se... ministri odbrane 15 zemalja sastali na marginama današnje konferencije i da smo razgovarali o ovoj temi", rekao je Blaščak novinarima u Ramštajnu.

"Uvjeren sam da će se razgovor koalicije završiti uspjehom", dodao je.

16:24h

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan ponovio je ponudu da posreduje u mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine.

Kako prenosi Rojters on je to u telefonskom razgovoru poručio predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom.

14:44h

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović upisao se u Knjigu žalosti u ambasadi Ukrajine u Podgorici. Knjiga je otvorena povodom pada helikoptera u Brovariju - u regionu Kijeva.

13:53h

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da zemlje koje podržavaju Ukrajinu moraju da se fokusiraju ne samo na slanje novog oružja Kijevu, već i na municiju za starije sisteme i pomoć u njihovom održavanju, objavio je Rojters.

"Takođe moramo da zapamtimo da ne samo da se moramo fokusirati na nove platforme, već i da obezbijedimo da sve platforme koje već postoje mogu da funkcionišu kako treba", rekao je Stoltenberg Rojtersu na marginama sastanka ministara odbrane o naoružavanju.

12:59h

Istovremno, iz njemačke Vlade su poručili da isporuka borbenih tenkova "Leopard" Ukrajini nikada nije bila vezana za sličan potez Sjedinjenih Američkih Država i njene tenkove Abrams

11:48h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je danas saveznike da ubrzaju slanje oružja jer "nema vremena za odlaganje", rekavši da su njegovoj zemlji potrebne stotine tenkova kako bi se odbranila od Rusije.

"Kremlj mora da izgubi. Rusija želi moć da uništi druge nacije i o tome otvoreno govore u Moskvi", rekao je Zelenski, dodajući da Rusija koncentriše svoje posljednje snage pokušavajući da ubijedi sve druge da mržnja može da pobijedi.

"Zato moramo da djelujemo brzo", izjavio je Zelenski u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn, prenosi BBC.

On je na sastanaku ministara odbrane i načelnika generalštabova vojski članica NATO-a i partnerskih zemalja o daljoj pomoći Ukrajini, zahvalio na podršci, prije svega na artiljerskim oruđima koja su poslali njegovi saveznici i Zapad, ali je rekao da nema vremena za gubljenje i odlaganje.

"Rusija želi da uništi univerzalne ljudske vrijednosti. U vašoj je moći da garantujete slanje artiljerije koja nam je potrebna", upozorio je Zelenski ministre odbrane iz oko 50 zemalja okupljenih u Ramštajnu.

On ih je pozvao da ne dozvole svjetski poredak "gdje će vladati mržnja" i da udvostruče svoje napore da pomognu Ukrajini da se odbrani od Rusije

11:40h

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin izjavio je da će ta zemlja podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno i iznio je najnoviji paket vojne podrške medju kojima su PVO sistem Patriot, oklopni transporteri i velike količine municije, ali ne i vrhunski borbeni tenk američke vojske, M1 Abrams.

Ostin je na sastanaku ministara odbrane i načelnika generalštabova vojski članica NATO-a i partnerskih zemalja govorio o daljoj pomoći Ukrajini u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u jugozapadnoj Nemačkoj, da se u "turbulentno vrijeme vidi odlučnost i jedinstvo te kontakt grupe".

On je rekao da više zemalja Evropske unije nastavlja da pomažu naoružavanje Ukrajine. Naveo je da će Njemačka obezbijediti sistem PVO Patriot a da pomažu i druge zemlje, među kojima su Francuska, Kanada i Poljska.

11:23h

Kremlj je saopštio da dodatni tenkovi koje Ukrajini isporučuje Zapad neće promijeniti tok sukoba, već da bi to doprinijele problemima ukrajinskog naroda, objavio je Rojters uz napomenu da ta informacija dolazi od ruskih medija u zemlji gdje zakon ograničava pokrivanje ruskih vojnih operacija u Ukrajini.

Predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski rekao je da njegova vlada očekuje "snažne odluke" odbrambenih lidera članica NATO i drugih zemalja koji se sastaju u danas kako bi razgovarali o jačanju vojne sposobnosti Ukrajine da se sa ruskim snagama suoči savremenim borbenim tenkovima.

11:21h

Ruske posredničke snage u istočnoj Ukrajini saopštile su da su ruske snage preuzele kontrolu nad Klišivkom, malim naseljem južno od Bahmuta u istočnoj Ukrajini, prenosi Rojters.

Tu tvrdnju su izdale snage koje podržava Rusija u Donjecku, jednom od četiri regiona za koje Kremlj tvrdi da ih je priključio Rusiji.

Klišivka, koja je prije rata imala populaciju od oko 400 ljudi, nalazi se oko devet kilometara južno od Bahmuta, gdje su jedinice ruske Vagnerove plaćeničke grupe mjesecima bile zaključane u borbi na iscrpljivanje sa ukrajinskim snagama.

Vagner je u četvrtak rekao da je zauzeo Klišjevku, a Rojters navodi da nije mogao nezavisno da potvrdi tvrdnje sa ratišta.

11:20h

Počeo je 331. dan ruske invazije na Ukrajinu - šta se dešavalo juče u ovom sukobu možete pogledati na linku ispod.

Izmjena: 11:38h

Bonus video: