Rusija optužila ukrajinsku vojsku da je gađala bolnicu i ubila 14 osoba u Lugansku

Rat u Ukrajini - 339. dan

26589 pregleda 19 komentar(a)
Donjecka oblast nakon jednog od ruskih napada prethodnih dana, Foto: Reuters
Donjecka oblast nakon jednog od ruskih napada prethodnih dana, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.01.2023. 22:07h
Završeno
22:03h

Njemački proizvođač oružja "Rajnmetal" spreman je da značajno poveća proizvodnju tenkovske i artiljerijske municije kako bi zadovoljio veliku potražnju u Ukrajini i na Zapadu.

Generalni direktor te kompanije Armin Paperger je rekao da bi mogla početi da proizvode i višecijevne bacače raketa "himars" u Njemačkoj, prenosi Rojters.

"Rajnmetal" je najpoznatiji po proizvodnji municije koju koristi tenk "leopard 2".

17:02h

Ruske vlasti optužile su danas ukrajinsku vojsku da je u napadu na bolnicu u Lugansku, u rukama proruskih separatista na istoku Ukrajine, ubila 14 i povrijedila 24 ljudi.

"Ukrajinske oružane snage su jutros namjerno gađale zgradu lokalne bolnice raketnim bacačima Himars" u mjestu Novoajdar, u oblasti Luganska, navodi se u saopštenju ruske vojske.

U tom napadu je stradalo 14 pacijenata i medicinskog osoblja, dok je 24 povrijeđeno.

"Namjerni napad na poznatu civilnu medicinsku ustanovu bez sumnje predstavlja ozbiljan ratni zločin kijevskog režima", dodala je ruska vojska.

Rusija je 24. februara prošle godine pokrenula invaziju na Ukrajinu.

14:21h

Fondacija za borbu protiv korupcije, koju vodi zatvoreni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, objavila je u decembru 2022. da bi zamjenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov mogao da profitira od izgradnje u Marijupolju.

12:37h

Ukrajina očekuje 24 borbena aviona iz zapadnih zemalja, rekao je u intervjuu za El Pais Jurij Ignat, predstavnik komande Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, prenosi bjeloruska Nexta.

11:59h

Tri osobe su stradale, a najmanje dvije su ranjene nakon što su ruske snage napale stambeni dio grada Kostjantinovka u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine, rekao je regionalni guverner Pavlo Kirilenko.

Kako prenosi Rojters, on je na Telegramu napisao da su oštećene četiri stambene zgrade i hotel, a da su spasioci i policijski zvaničnici na mjestu nesreće kao i da "pažljivo dokumentuju još jedan zločin ruskih okupatora".

Ranije u subotu Kirilenko je rekao da su četiri osobe poginule, a najmanje sedam ranjeno u ruskim udarima tokom protekla 24 sata.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u petak da je situacija na frontu "izuzetno akutna", posebno u Donjeckoj oblasti gdje Rusija pojačava ofanzivu.

11:58h

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u 339. dan - šta se dešavalo juče možete pogledati OVDJE.

Bonus video: