Lukašenko naredio formiranje dobrovoljne teritorijalne odbrane

"Želim i tražim da svaki čovjek zna barem da zaštiti svoj dom i porodicu, a u konačnom i našu zemlju", kazao je predsjednik Bjelorusije

5070 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko na sastanku Savjeta državne bezbjednosti je naredio formiranje dobrovoljne teritorijalne odbrane.

"Situacija nije laka i vremena su takva da bi bilo primjereno da svaki čovjek bude sposoban rukovati oružjem", rekao je Lukašenko na sastanku Savjeta i time objasnio naredbu o formiranju dobrovoljne teritorijalne odbrane, prenosi Hina.

Po pitanju rata koji traje u bjeloruskoj blizini je ponovio raniji stav.

"Bjeloruska vojska će se boriti jedino ako naša zemlja bude napadnuta. U slučaju čina agresije na nas odgovor će biti brz, primjeren i oštar. U međuvremenu želim i tražim da svaki čovjek zna barem da zaštiti svoj dom i porodicu, a u konačnom i našu zemlju", kazao je Lukašenko.

Ministar odbrane Viktor Hrenin je dodao kako bi pomenuta teritorijalna dobrovoljna odbrana trebalo da broji između 100.000 i 150.000 dobrovoljaca, a i više ako bude potrebno. U Bjelorusiji je trenutno oko 50.000 profesionalnih vojnika.

Bonus video: