Demonstracije u Solunu zbog željezničke nesreće

Demonstranti su bacali kamenje i Molotovljeve koktele ali se situacija brzo smirila, rekao je porptarol policije

4853 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Oko 2.000 demonstranata okupilo se večeras u Solunu na sjeveru Grčke da protestuje zbog propusta koji su doveli do teške željezničke nesreće u kojoj je stradalo 57 ljudi a više se i dalje vode kao nestalo, javila je policija.

Demonstranti su bacali kamenje i Molotovljeve koktele ali se situacija brzo smirila, rekao je porptarol policije.

Danas su demonstracije održane i ispred zgrade željezničke kompanije Helenik Treijn u Atini. Demonstranti su održali minut ćutanja zbog nastradalih u sudaru vozova.

Putnički voz Atina-Solun s više od 350 putnika sudario se sa teretnim vozom u centralnoj Grčkoj u utorak u ponoć jer su punom brzinom išli istim kolosjekom.

Grčko udruženje željezničara obustavilo je danas željezničke i metro usluge u Atini štrajkujući zbog dugogodišnjeg finansijskog zanemarivanja željeznice što smatraju uzrokom sudara vozova u utorak.

Istraga je tek počela, a ministar saobraćaja Kostas Karamanlis podnio je u srijedu ostavku zbog moralne odgovornosti za nesreću za koju je krivicu priznao nedavno postavljeni, neiskusni šef željezničke stanice Larisa u centralnoj Grčkoj koji je greškom vozove usmjerio na isti kolosjek dvokolosječne pruge. On je uhapšen i optužen za ubistvo iz nehata i nanošenje teških tjelesnih povreda iz nehata.

Bonus video: