EU dogovorila privremeni sporazum o smanjenju potrošnje energije

Sporazum nalaže da države EU zajedno smanje potrošnju energije za 11,7 odsto u odnosu na procjenu potrošnje za 2030. godinu napravljenu prije tri godine

2278 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: REUTERS
Ilustracija, Foto: REUTERS

Državne članice Evropske unije (EU) i pregovarači iz Evropskog parlamenta (EP) dogovorili su privremeni sporazum u cilju smanjenja potrošnje energije u Uniji.

Sporazum nalaže da države EU zajedno smanje potrošnju energije za 11,7 odsto u odnosu na procjenu potrošnje za 2030. godinu napravljenu prije tri godine.

To je dio evropskog Zelenog dogovora iz 2020. godine, odnosno planova EU da postane klimatski neutralna do 2050. godine i ostaje da ga zvanično usvoje EP i Evropski savjet.

Evropska komisija pozdravila je privremeni sporazum koji takođe određuje mjere borbe protiv energetskog siromaštva i promociju lokalnih planova za grijanje i hlađenje u gradovima sa više od 45.000 stanovnika.

Potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans koji nadzire evropski Zeleni dogovor izjavio je da je "ušteda energije ključni korak ka spasavanju planete".

"Poslednjih mjeseci, Evropljani su pokazali da su spremni i sposobni da se suoče sa ovim izazovom, a naša industrija je dokazala da može da optimizuje svoju upotrebu energije i proizvodne procese", rekao je on.

Bonus video: