Tuče ispred manastira u Kijevu: UPC optužuju za veze sa Rusijom, ona se opire iseljenju

Neidentifikovani muškarac udario je i gurnuo reporterku Rojtersa, a drugu reporterku je odgurnuo sveštenik dok je pokušavala da mu priđe. Niko nije povrijeđen

28789 pregleda 29 komentar(a)
Ispred manastira u Kijevu, Foto: REUTERS
Ispred manastira u Kijevu, Foto: REUTERS

Tuče su u izbile ispred kijevskog manastira nakon što je ukrajinski ogranak pravoslavne crkve, optužen od strane ukrajinske vlade da ima veze sa Rusijom, prkosio naredbi za iseljenje, prenosi Rojters.

Tenzije oko prisustva Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) u 980 godina starom manastiru Kijevo-Pečerska lavra porasle su od ruske invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine.

Nekoliko sati nakon što je u srijedu u ponoć istekao rok za napuštanje manastira, članovi UPC odbili su ulazak predstavniku vlade koji je došao da pregleda zgrade u velikom kompleksu manastira sa zlatnim kupolama, navodi Rojters.

Ubrzo nakon toga, dopisnici Rojtersa su vidjeli predstavnike UPC kako pokušavaju da spriječe novinare da snimaju visokog sveštenika UPC dok je hodao unutar manastirskog kruga.

"Lažete", vikao je jedan čovjek novinarima.

Neidentifikovani muškarac udario je i gurnuo reporterku Rojtersa, a drugu reporterku je odgurnuo sveštenik dok je pokušavala da mu priđe. Niko nije povrijeđen.

UPC je druga po veličini crkva u Ukrajini, iako većina ukrajinskih pravoslavnih vjernika pripada posebnom ogranku vjere, Pravoslavnoj crkvi Ukrajine, formiranoj prije četiri godine ujedinjenjem ogranaka nezavisnih od moskovske vlasti.

Vlada kaže da je UPC prekršila ugovore o zakupu i nelegalno izgradila zgrade u Kijevsko-pečerskoj lavri. UPC to negira i kaže da joj vlada nije pokazala nijedan dokument koji bi to dokazao.

U širem smislu, Kijev optužuje UPC da održava veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom, koja je podržala invaziju Moskve na Ukrajinu. UPC kaže da je prekinula sve veze sa Ruskom crkvom u maju 2022.

UPC kaže da je izvela vladu na sud zbog onoga što smatra nezakonitom deložacijom i da ne planira da ode dok se ne donese odluka u tom slučaju.

Bonus video: