Ponovo masovni štrajk upozorenja u Njemačkoj

"Nijedan jedini voz u Njemačkoj neće voziti“

5833 pregleda 3 komentar(a)
Dojče ban, Foto: Shutterstock
Dojče ban, Foto: Shutterstock

Novi veliki štrajk upozorenja u Njemačkoj zakazan je za petak 21. aprila. Predstavnici sindikata železnice najavljuju: "Nijedan jedini voz neće voziti.“ Rad će još prije petka biti obustavljen i na najmanje tri aerodroma.

"To što moramo da pribjegnemo ovim sredstvima isključiva je odgovornost poslodavaca, koji su do sada odbijali da se uključe u konstruktivno, kolektivno pregovaranje“, saopštio je željeznički sindikat EVG i najavio da bi štrajk upozorenja trebalo da se održi u petak 21. aprila između 3.00 i 11.00 časova.

"Moramo da povećamo pritisak na poslodavce koji vjeruju da mogu da ignorišu zahteve zaposlenih“, rekli su predsjedavajući Odboru sindikata za kolektivno pregovaranje Kozima Ingenšaj i Kristijan Loroh.

"Spremni smo da masovno proširimo štrajkačku akciju“, rekla je Ingešaj i poručila: "Nijedan jedini voz u Njemačkoj neće voziti.“

Loroh je dodao da za sada neće biti višednevnih štrajkova, ali je naglasio da će se, "ukoliko ne bude bilo bolje ponude poslodavca, ići na novi nivo eskalacije“.

Sindikat EVG trenutno kolektivno pregovara sa oko 50 željezničkih kompanija, među kojima je i Njemačka željeznica, odnosno Dojče ban (DB). Razgovori bi trebalo da budu nastavljeni naredne sedmice.

Štrajk i na aerodromima

I putnici u vazdušnom saobraćaju moraće da, neposredno prije vikenda, računaju na probleme. Sindikat Verdi pozvao je osoblje za obezbjeđenje na aerodromima u Diseldorfu, Hamburgu i Keln-Bonu da stupe u štrajk u četvrtak i petak.

Sindikat EVG je inače saopštio da nije bilo dogovora sa sindikatom Verdi.

Povrh svega, i predstavnici tzv. grupe "Posljednja generacija“ takođe su najavili prekide saobraćaja u Berlinu. Ti radikalni ekološki aktivisti poznati su po tome što se zalijepe za asfalt na ulicama protestujući tako protiv saobraćaja koji šteti klimi.

Veće plate

Krajem marta, sindikati EVG i Verdi organizovali su prvi veliki štrajk upozorenja širom Njemačke, koji je, pored autobusa i vozova, pogodio aerodrome i luke.

EVG u pregovorima traži povećanje plata od dvanaest odsto u periodu od godinu dana, ali traži i najmanje 650 eura kao "socijalnu komponentu“.

Zbog visoke inflacije sindikat Verdi traži povećanje plata od 10,5 procenata i trajanje tarifnog ugovora od 12 meseci za 2,5 miliona. Najmanje povećanje trebalo bi da iznosi 500 eura. Poslodavci nude međutim pet odsto povećanja za period od 27 mjeseci.

Kritika Dojče bana

Njemačka željeznica, Dojče ban, kritikovala je odluku sindikata EVG o štrajku i ocenila da je to "neshvatljiva eskalacija“ uoči predstojeće runde pregovora koja je zakazana za utorak sljedeće sedmice.

"EVG je potpuno izgubio mjeru i želi samo nerede“, požalio se direktor kadrovske službe Dojče bana Martin Zajler.

Bonus video: