Nakon što je lansirana švedska raketa pala na teritoriju Norveške

Norveško Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da ozbiljno shvata svaku neovlašćenu aktivnost unutar granica Norveške

3442 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Istraživačka raketa koju je lansirala Švedska pokvarila se i srušila na teritoriji Norveške koja je susjedu danas uputila kritike što o tome nije zvanično obaviještena.

Raketa koju je u ponedeljak oko sedam ujutru lansirala Švedska svemirska korporacija (SSC) pokvarila se i pala 40 km dalje od mjesta na kome je planirano, u opštini Malselv na sjeveru Norveške, piše Bi-Bi-Si (BBC).

Niko nije povrijeđen niti je napravljena ikakva materijalna šteta jer je raketa pala 10 kilometara daleko od prvog naseljenog mjesta u Norveškoj oko 15 kilometara od granice sa Švedskom.

SSC je saopštila da tehnologija za istraživanja, koja je raketa vršila na visini od 250 kilometara u bestežinskom stanju, nije oštećena i da je po nju otišla helikopterom.

Međutim, norveško Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da nije propisno obaviješteno o tome da se raketa srušila na teritoriju te države, niti da je SSC helikopterom preuzela tehnologiju.

Ministarstvo je dodalo da ozbiljno shvata svaku neovlašćenu aktivnost unutar granica Norveške.

"Kada dođe do takvog kršenja granice, izuzetno je važno da odgovorni odmah obavijeste nadležne norveške vlasti odgovarajućim kanalima", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Raketa, poznata kao Teksus-58 (Texus-58), dio je evropskog programa koji je naručila Evropska svemirska agencija.

Bonus video: