Jurova: EU želi da postane centar slobode medija, ali prije toga mora dovesti svoju kuću u red

Jurova je rekla da je potrebno zaštiti javni medijski servis, javne objave informacija o vlasništvu nad medijskim kompanijama i napraviti transparentnost o troškovima

2857 pregleda 2 komentar(a)
Jurova, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Jurova, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Potpredsjednica Evropske komisije (EK) Vera Jurova rekla je da želi da Evropska unija (EU) postane centar slobode medija, ali da prije toga "mora dovesti svoju kuću u red" i ojačati nezavisnost novinara.

Jurova je uči Dana slobode medija, 3. maja, odala počast svim novinarima i medijskim radnicima koji "rizikuju svoje živote kako bi informisali", prenijela je agencija Hina.

Ona je kako primjer izdvojila novinare "koji su sada na ratištu u Ukrajini, na prvoj liniji fronta pod ruskim bombama" gdje su očajnički potrebni kako bi javnost znala činjenice.

Potpredsjednica EK izjavila je da misli i na novinare koji "rade u autoritarnim režimima i one koji su u zatvoru" i izdvojila američkog novinara Evana Gerškoviča kojeg je Rusija uhapsila.

"Želim da Evropska unija predvodi borbu za zaštitu ovih hrabrih glasova i želim da postane ono što bih ja nazvala centrom slobode medija", poručila je Jurova.

No, kako bi postala centar slobode medija, EU mora dovesti "svoju kuću u red", upozorila je ona i dodala da je potrebno jačati nezavisnost medija.

Jurova je dodala da je potrebno zaštiti javni medijski servis, javne objave informacija o vlasništvu nad medijskim kompanijama i napraviti transparentnost o troškovima.

Prošlog septembra Komisija je predložila Evropski akt o slobodi medija (EMFA) za bolju zaštitu nezavisnih medija od uticaja države.

Potpredsjednica EK rekla je da taj zakon "upozorava države članice da zadrže jake i nezavisne javne medijske servise bez državnih ili stranačkih tendencija, što se vidi u Poljskoj i Mađarskoj".

Ona je takođe naglasila potrebu da se djeluje u istočnoevropskim državama koje su sada članice EU ali su u prošlosti pripadale sovjetskoj orbiti.

Jurova je istakla da ne želi "zloupotrebu pravosudnog sistema protiv novinara i slobode izražavanja" u Evropi.

"Uvjerena sam da novinari moraju raditi svoj posao bez straha", istakla je ona, ukazujući i na važnost borbe protiv dezinformacija.

Međutim, "sloboda govora u EU nije neograničena", dodala je i ponovila da je razočarana naporima Tvitera da se suprotstavi širenju lažnih vijesti.

Bonus video: