BLOG Vođa Vagnera tvrdi da je dobio municiju za nastavak opsade Bahmuta

Rat u Ukrajini - 438. dan

26083 pregleda 16 komentar(a)
Eksplozija drona iznad Kijeva, Foto: Reuters
Eksplozija drona iznad Kijeva, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.05.2023. 21:51h
Završeno
21:40h

Čelnik ruske plaćeničke grupe Vagner kazao je da su njegove trupe počele da primaju municiju potrebnu za njihovo napredovanje da zauzmu opkoljeni grad Bahmut na istoku Ukrajine.

"U toku su žestoke borbe, ali grupe nastavljaju da napreduju. Prema preliminarnim podacima, počinjemo da dobijamo municiju. To još nismo vidjeli u praksi", kazao je Jevgenij Prigožin u audio poruci objavljenoj na društvenim mrežama, prenosi Reuters.

Prigožin je naveo da su ukrajinske snage ograničene na područje od oko 2,36 kvadratnih kilometara u gradu.

Bahmut je pod ruskim napadom duže od devet mjeseci, a Vagner je predvodio ponovljene pokušaje napredovanja na ono što je nekada bilo grad sa 70.000 stanovnika.

Prigožin je prošle sedmice zaprijetio da će povući svoje snage ako ne dobiju potrebnu municiju, ali je kasnije povukao prijetnju.

(Slobodna Evropa)

12:02h

"Vraćamo našoj državi poštenu istoriju bez ideoloških uticaja"

08:31h

Rusija je pokrenula veliki talas razornih raketnih udara na ciljeve u Kijevu i širom Ukrajine, saopštili su jutros ukrajinski zvaničnici.

Ruski raketni udari na Odesu izazvali su požar u skladištu prehrambenih proizvoda, a eksplozije su prijavljene u još nekoliko drugih ukrajinskih regiona, prenosi Rojters.

Gradske vlasti Kijeva su saopštile da je najmanje pet ljudi ranjeno tokom ruskih raketnih udara, a prema riječima gradonačelnika Vitalija Klička, tri osobe su povrijeđene u eksplozijama u kijevskoj Solomjanskoj četvrti, a još dvije kada je olupina drona pala na Svjatošinski kvart, zapadno od centra prijestonice.

Vrhovna komanda ukrajinske vojske je saopštila danas da su ukrajinske PVO snage uništile 35 dronova iranske proizvodnje koje je Rusija lansirala tokom noći na različite ciljeve širom zemlje.

"Oružane snage Ruske Federacije su izvele sinoć 16 raketnih udara, posebno u gradovima Harkov, Herson, u Nikolajevskoj i Odeskoj oblasti", navodi se u dnevnom saopštenju generalštaba ukrajinskih oružanih snaga i ističe da je izveden ukupno 61 vazdušni udar i 52 napada iz teških raketnih sistema.

08:30h

U Odesi je večeras odjeknula eksplozija nakon raketnog napada na taj grad na Crnom moru, dok su se u Kijevu i drugim oblastima oglasila upozorenja na vazdušnu opasnost, navode ukrajinski zvaničnici.

Portparol vojne uprave Odese Sergij Bratčuk naveo je na Telegramu da je na taj grad izvršen "raketni napad neprijatelja", prenosi Rojters.

Vojna uprava Kijeva navela je na Telegramu da je protivvazdušna odbrana aktivna na periferiji Kijeva i pozvala građane da ostanu u skloništima dok se ne isključi upozorenje na vazdušnu opasnost.

Ukrajinska televizija prenijela je da je nakon eksplozije u Odesi došlo do požara, kao i da su se ekplozije čule u Hersonu.

Rojtersu nisu potvrđeni ovi navodi.

08:11h

Rusija je pojačala granatiranje Bakhmuta u nadi da će ga zauzeti do sjutra, Dana pobjede, izjavio je komandant kopnenih snaga ukrajinske vojske Oleksandar Sirski.

On je naglasio da će Ukrajina učiniti sve da to spriječi, prenosi Rojters.

Sirski je, nakon posjete ukrajinskim trupama duž linije fronta u Bahmutu, kazao da su ruske snage pojačale intenzitet granatiranja na tom području iz teškog naoružanja.

"Sada su počele da koriste savremeniju opremu i pregrupišu trupe", rekao je Sirski.

Za Bahmut, grad na istoku Ukrajine, mjesecima se vode žestoke borbe ruskih i ukrajinskih snaga.

(MINA)

08:09h

Rat u Ukrajini ušao je u 438. dan - šta se dešavalo na istoku Evrope možete pogledati na linku ispod.

Povezani članci

07. Maj 2023.

BLOG Vagner neće napustiti Bahmut

Bonus video: