Šolc o Ukrajini: Njemačka obezbjeđuje vazdušnu odbranu i tenkove

Isporuka borbenih aviona zapravo nije centralno pitanje, kaže Šolc i dodaje da prije svega treba dalje razvijati podršku za Ukrajinu širom svijeta

3120 pregleda 0 komentar(a)
Šolc u Hirošimi, Foto: Reuters
Šolc u Hirošimi, Foto: Reuters

Šolc je u Hirošimi u intervjuu za ARD samit G7 ocijenio kao uspješan u cjelini i komentarisao podršku Ukrajini. Rekao je da je "građanima Njemačke dužan da čini sve da ne dođe do eskalacije u rat između Rusije i NATO."

Kancelar Olaf Šolc ostaje suzdržan u vezi moguće isporuke borbenih aviona Ukrajini. On je intervjuu za njemački javni servis ARD rekao da Njemačka nema borbenih aviona, a što se tiče toga da li i kada će druge članice G7 dostaviti Ukrajini F-16 avione, on ne može ništa da kaže. Prvo je potrebna dugotrajna obuka pilota - odluka o isporuci dolazi na kraju i još uvijek nije doneta.

Osim toga, isporuka borbenih aviona zapravo nije centralno pitanje, kaže Šolc i dodaje da prije svega treba dalje razvijati podršku za Ukrajinu širom svijeta.

"Pozvali smo mnoge zemlje s kojima želimo da razgovaramo konkretno - i ne samo o tome, već i o našoj zajedničkoj perspektivi daljeg razvoja svijeta."

Izbjegavanje eskalacije u rat Rusije i NATO

O ulozi Njemačke Šolc je rekao: "Njemačka čini ono što je u njenoj moći". To uključuje vazdušnu odbranu i tenkove. Ova vrsta pomoći je Ukrajini potrebna za protivofanzivu planiranu za rano ljeto.

"Zajednički cilj ostaje sprečavanje eskalacije u rat između Rusije i NATO-a", naglasio je Šolc.

"Kao njemački kancelar to sam dužan građankama i građanima naše zemlje, ali to su svojim građanima dužni i prijateljski državnici." Svi su izrazili svoj stav u tom smislu - zato ostajemo pri tome da djelujemo koordinisano i budemo oprezni.

Zemlje G7 nisu jedine koje se pitaju u svijetu

Ukupno gledano, Šolc je pohvalio rezultate samita G7 u japanskoj Hirošimi.

Odluke koje su tamo donijete su "vrlo dobre i jasno posvećene boljem svijetu", rekao je Šolc u Hirošimi i dodao: "Podržane su od strane ekonomski snažnih demokratija i zato je ovaj samit veoma uspješan".

Šolc je naglasio da zemlje članice G7, kao ekonomski snažne demokratije, nisu jedine zemlje koje se pitaju u svijetu.

"Zato je važno da uspostavimo dijalog sa demokratijama u Aziji, Africi i Amerikama. Možemo reći da razgovaramo na ravnopravnoj osnovi sa važnim zemljama budućeg svijeta, koje imaju mnogo više stanovnika od mnogih zemalja G7 - neke čak više nego sve članice G7 zajedno."

U veoma intenzivnim razgovorima čak i prije ovog sastanka, uspjeli smo da razvijemo zajednički stav o tome kako želimo da se pozicioniramo u svijetu, rekao je Šolc.

Postoji šansa da se "stvori miran svijet koji se oslanja na saradnju", rekao je Šolc. "To se odnosi i na Kinu, čiji ekonomski uspjeh niko ne smatra negativnim, i blagostanje bi trebalo da bude moguće i za građane Kine u budućnosti." Međutim, sve zemlje se moraju pridržavati dogovora da se granice ne mogu pomjerati silom.

Nezavisnija ekonomija - proces koji će dugo trajati

Šolc je istakao potrebu da Njemačka i Evropa diverzifikuju svoju ekonomiju kako bi postale nezavisnije.

Prošlo je vrijeme kada smo sve mogli dobiti najjeftinije, kada smo imali samo jednog dobavljača ili se fokusirali na jednu ili dvije zemlje. Međutim, proces koji je za to neophodan - trajaće mnogo godina, rekao je njemački kancelar Olaf Šolc za ARD.

Bonus video: