Šta se dešava u Bahmutu: Moskva čestitala na osvajanju, Kijev tvrdi da još kontroliše mali dio grada

Ukrajinski general Oleksandr Sirski izjavio je da kijevske snage napreduju prema ruskim u predgrađima i da se približavaju "taktičkom opkoljavanju" grada, u kojem je ranije živjelo 70.000 ljudi

16377 pregleda 147 reakcija 8 komentar(a)
Borci plaćeničke grupe Vagner mašu zastavama Rusije i Vagnera na neidentifikovanoj lokaciji: Fotografija dobijena iz video snimka objavljenog 20. maja 2023, zajedno sa saopštenjem šefa Vagnera Jevgenija Prigožina o preuzimanju pune kontrole nad Bahmutom, Foto: Reuters
Borci plaćeničke grupe Vagner mašu zastavama Rusije i Vagnera na neidentifikovanoj lokaciji: Fotografija dobijena iz video snimka objavljenog 20. maja 2023, zajedno sa saopštenjem šefa Vagnera Jevgenija Prigožina o preuzimanju pune kontrole nad Bahmutom, Foto: Reuters

Rusija i Ukrajina danas oprečno izvještavaju o situaciji u Bahmutu u kome Kijev saopštava da još kontroliše mali dio grada, dok je Moskva čestitala paravojnoj grupi Vagner i ruskim snagama na njegovom osvajanju.

Ukrajinski general Oleksandr Sirski izjavio je danas da kijevske snage napreduju prema ruskim u predgrađima i da se približavaju "taktičkom opkoljavanju" grada, u kojem je ranije živjelo 70.000 ljudi.

On je na svom Telegramu objavio da kijevske snage kontrolišu "beznačajan" dio Bahmuta, ali da će zadržati uporište, koje će, kako procjenjuje, biti dovoljno za ulazak u razoreni grad "kada se situacija promijeni."

Ukrajinski vojnici u blizini Bahmuta
Ukrajinski vojnici u blizini Bahmutafoto: Reuters

"Naše snage okružile su grad, što nam daje priliku da uništimo neprijatelja... neprijatelj se mora braniti u dijelu grada koji kontroliše", rekla je ranije zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maliar.

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je jutros paravojnoj grupi Vagner i ruskim snagama na zauzimanju Bahmuta, ali je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kasnije izjavio da grad nije pod ruskom "okupacijom".

"Bahmut od danas nije okupiran od strane Rusije. Ne postoje dva ili tri tumačenja tih riječi", rekao je Zelenski.

On je takođe rekao da će Rusija osjetiti kontraofanzivu Ukrajine, kao i da je uvjeren da će Kijev dobiti lovce F-16.

Asošiejted pres je ranije izvijestio da je Zelenski potvrdio da je Rusija preuzela kontrolu nad Bahmutom.

Kako je u prvom izvještaju prenio AP, Zelenski je rekao da vjeruje da je Ukrajina izgubila taj grad, ali je dodao da "tamo nije ništa ostalo" i da su Rusi "sve uništili".

Nešto kasnije portparol Zelenskog negirao je da je ukrajinski predsjednik izjavio da je Rusija dobila bitku za grad Bahmut, već da je rekao da je grad na istoku Ukrajine uništen.

"Predsjednik je negirao zauzimanje Bahmuta", naveo je portparol Zelenskog Sergij Nikiforov na Fejsbuku.

Bonus video: