BLOG Napadi ruskih snaga na više djelova Ukrajine: Tri osobe poginule, 16 povrijeđeno

Rat u Ukrajini – 453. dan

30317 pregleda 14 komentar(a)
Detalj iz Dnjepra, Foto: Reuters
Detalj iz Dnjepra, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.05.2023. 22:17h
Završeno
16:44h

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je danas da je situacija u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje "krajnje osjetljiva", nakon što je ona nekoliko sati bila bez spoljnog napajanja električnom energijom.

Nakon što je najveća nuklearna elektrana u Evropi satima danas radila na dizel generatorima za vanredne situacije, jer je sedmi put od početka ruske invazije ostala bez spoljnog napajanja strujom, Grosi je rekao da je to još jedan podsjetnik o tome šta je ulog u okupiranoj elektrani.

"Moramo se složiti da zaštitimo elektranu sada, ova situacija ne može da se nastavi", kazao je Grosi, ponovo apelujući da u toj oblasti ne bude borbi ukrajinskih i ruskih snaga.

U elektrani, koju su zauzele ruske snage, raspoređeno je osoblje IAEA.

Iako je ugašeno šest nuklearnih reaktora elektrane, dodatno zaštićenih kako ne bi bili oštećeni od zalutalih granata ili raketa, prekid u snabdijevanju električnom energijom može da onesposobi sisteme za hlađenje koji su od ključnog značaja za bezbjednost reaktora, čak i kada su ugašeni.

Dizel generatori za vanredne situacije, za koje zvaničnici kažu da 10 dana mogu da drže elektranu funkcionalnom, nisu potpuno pouzdani.

Oružane borbe oko elektrane, posebno artiljerijska vatra, podstakle su strahovanja da bi moglo da dođe do katastrofe poput one u Černobilju 1986. godine, takođe na teritoriji Ukrajine. Tada je usljed eksplozije reaktora radijacija kontaminirala ogromno područje.

16:40h

Najmanje tri osobe su poginule, a 16 ih je povrijeđeno u napadima ruskih snaga na različite djelove Ukrajine, uključujući regije Donjeck, Herson, Harkov, Dnjepropetrovsk i Zaporožje.

Guverner Donjecka Pavlo Kirilenko objavio je na Telegramu da su u ruskim napadima poginula dva stanovnika gradova Avdijevka i Časiv Jar, javlja Anadolija.

"Još šest osoba je ranjeno", rekao je Kirilenko i dodao da je nemoguće utvrditi tačan broj žrtava u Mariupolju i Volnovahi.

Ta dva grada su pod ruskom kontrolom.

"U Harkovu je u raketnom napadu na stambenu zgradu ranjen civil", rekao je guverner regije Oleh Sinehubov.

Guverner Dnjepropetrovska Serhi Lisak objavio je da je ukrajinska protivvazdušna odbrana u oblasti Dnjepropetrovsk oborila 15 dronova i četiri krstareće rakete.

On je dodao da je 27-godišnji muškarac povrijeđen u napadu u Dnjepru i da je hospitalizovan.

Lisak je naveo i da je sedam osoba povrijeđeno kada se dron srušio u Ilarionivskoj opštini Sinelničkog okruga.

Guverner Hersona Oleksandr Prokudin objavio je na Telegramu da je jedna osoba poginula u ruskim napadima.

"Neprijatelj je tokom proteklog dana izveo 57 granatiranja, ispalivši 318 granata", rekao je Prokudin i dodao da je Herson četiri puta granatiran i da je 79 ljudi evakuisano.

Guverner Zaporožja Jurij Malaško naveo je da je tokom proteklog dana u tom regionu zabilježeno ukupno 75 napada bez žrtava.

(MINA)

14:14h

Ukrajinska vojna obavještajna služba kazala je da su napade na Belgorod izveli ruski državljani, navode ukrajinski mediji, kako prenosi Rojters.

Gubernator ruske oblasti Belgorod rekao je prethodno da je "diverzantska grupa“ ukrajinske vojske ušla na teritoriju Rusije kod Gravoronskog okruga, koji se graniči sa Ukrajinom.

14:13h

Gubernator ruske oblasti Belgorod rekao je da je "diverzantska grupa“ ukrajinske vojske ušla na teritoriju Rusije kod Gravoronskog okruga, koji se graniči sa Ukrajinom.

Vjačeslav Gladkov objavio je na Telegramu da ruska vojska i snage bezbjednosti preduzimaju mjere da odbiju upad, prenosi Rojters.

Ranije je Telegram kanal Baza, koji je povezan sa ruskim bezbjednosnim službama, objavio snimak na kome se navodno vidi kako ukrajinski tenk napada rusku graničnu ispostavu.

13:07h

Ukrajinski nacionalni operater električnom energijom, Ukrenergo saopštio je u da je eksterno napajanje vraćeno u nuklearnu centralu Zaporožje, prenosi Rojters.

"Ukrenergo je popravio dalekovod koji napaja Zaporožje. Nuklearka prelazi na napajanje iz ukrajinskog elektroenergetskog sistema“, navodi se u saopštenju kompanije.

13:06h

Ministar spoljnih poslova Danske Lars Loke Rasmusen rekao je da bi želio da bude domaćin mirovnog samita za Ukrajinu u julu, prenosi Rojters.

13:06h

Kijev tvrdi da ukrajinske trupe i dalje napreduju na bokovima razorenog istočnog grada Bahmuta, iako je, kako se kaže, "intenzitet“ njihovog kretanja opao i Rusija dovodi nove snage, prenosi Rojters.

Vladimor Putin objavio je u nedjelju "oslobođenje" Bahmuta, dok su ukrajinski zvaničnici uzvratili da kijevske snage i dalje kontrolišu mali dio grada.

Zamjenica ministra odbrane Hana Malijar ponovila je da Ukrajina ima malo uporište u samom gradu.

"Kroz naše kretanje na bokovima – sjeverno i južno – uspijevamo da uništimo neprijatelja. Kretanjem po bokovima i tamošnjim zauzimanjem određenih viših koti, naše oružane snage su neprijatelju veoma otežale boravak u samom gradu", naglasila je Malijarova.

Kako je navela, ukrajinska vojska i dalje napreduje, ali da je intenzitet "donekle smanjen."

"Ako govorimo o sjeveru, tamo je mnogo manje dejstava, a ako govorimo o jugu, mi napredujemo i odbrana Bahmuta kao grada je u potpunosti ispunila svoje vojni cilj“, zaključila je Malijarova

10:40h

Evropska unija može da vrati pristup sistemu plaćanja SVIFT za rusku državnu poljoprivrednu banku tek nakon što se sukob u Ukrajini okonča.

To je, kako navodi ruski list Izvestija, a prenosi Rojters, danas rekao portparol EU za spoljne poslove Peter Stano.

Prošle sedmice produžen je ugovor o crnomorskom žitu koji omogućava siguran prolaz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda produžen za još dva mjeseca.

Moskva poručuje da želi da vidi veći napredak u primjeni djelova paketa koji utiču na Rusiju, uključujući ponovno prijem Roselhozbanke u SVIFT.

10:38h

Ukrajinska državna kompanija za proizvodnju električne energije Energoatom tvrdi da je prekid snabdijevanja strujom u nuklearnoj elektrani Zaporožje posljedica ruskog granatiranja spoljnog dalekovoda, prenosi Rojters.

10:37h

Nuklearna elektrana u Zaporožju prebačena je na rezervne agregate i agregate za hitno napajanje, rekao je lokalni zvaničnik u dijelu regiona koji kontroliše Moskva.

f
foto: Reuters

Vladimir Rogov je rekao da je elektrana "potpuno" isključena sa spoljnog napajanja nakon što je Ukrajina prekinula dovod struje sa dalekovoda koji kontroliše, prenosi Rojters.

Anatolij Kurtev, sekretar gradskog vijeća Zaporožja koje je pod kontrolom Kijeva, rekao da se od rano u ponedjeljak radi na vraćanju struje u grad.

"(Struja) je djelimično nestala u Zaporožju zbog vanredne situacije u jednom od energetskih objekata“, naveo je Kurtev na Telegramu.

Izmjena: 16:43h
10:36h

Rat u Ukrajini – 453. dan.

Rusija je tokom noći pokrenula vazdušni napad na Dnjepar na jugoistoku Ukrajine, saopštili su tamošnji zvaničnici, a mediji izvještavaju o nizu eksplozija, prenosi Rojters.

Nije odmah poznato da li su eksplozije bile protivvazdušni sistemi koji uništavaju svoje mete ili ruske rakete ili bespilotne letjelice koje pogađaju svoje ciljeve.

Načelnik Dnjepropetrovske oblasti, čiji je Dnjepar administrativni centar, pohvalio je PVO sisteme.

"Zahvaljujući odbrambenim snagama, izdržali smo napad. Detalji će doći u dogledno vrijeme“, rekao je guverner Sergej Lisak na Telegramu, nazivajući ruske snage „teroristima“.

Novinska agencija RBC-Ukrajina javila je da se u Dnjepru čulo oko 15 eksplozija tokom više od 90 minuta upozorenja o vazdušnom napadu.

Ruske snage su u maju nastavile sa raketnim napadima i udarima bespilotnim letjelicama nakon skoro dvomjesečnog zatišja. Talasi napada sada dolaze nekoliko puta nedjeljno, najintenzivniji u ratu, navosi britanska agencija.

Bonus video: