BLOG Zelenski: Ukrajina štiti Evropu od Rusije, potrebno još oružja

Rat u Ukrajini - 486. dan

15442 pregleda 4 komentar(a)
Spasiloci pretražuju stambenu zgradu oštećenu tokom ruskih raketnih udara na Kijev, Foto: Reuters
Spasiloci pretražuju stambenu zgradu oštećenu tokom ruskih raketnih udara na Kijev, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.06.2023. 20:23h
Završeno
20:17h

Ukrajina štiti Evropu od Rusije i vrijeme je da joj obezbijedi svo neophodno oružje uključujući lovce F-16 i taktičke rakete sa dometom do 300 kilometara, izjavio je danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Bezbjednost istočnog krila Evrope zavisi samo od naše odbrane. Sada je vreme da se obezbijedi svo neophodno naoružanje za tu namjenu, kao što su lovci F-16 i vojno taktički raketni sistem ATACMS", rekao je Zelenski u svom dnevnom obraćanju.

Komentarišući pobunu paravojne grupe Vagner u Rusiji, Zelenski je ocijenio da se se njegov ruski kolega Vladimir Putin "očigledno veoma plaši" pobune i da se "vjerovatno krije negdje" van Moskve.

"Čovjek Kremlja je očigledno veoma uplašen i vjerovatno se negdje krije. Siguran sam da više nije u Moskvi", rekao je Zelenski i dodao da je sam Putin izazvao tu prijetnju Rusiji.

Ukrajinska vojska je sa svoje strane saopštila da njena kontraofanziva napreduje.

"Vojska je pokrenula ofanzive u nekoliko pravaca protiv ruskih snaga na istočnom frontu, i napreduje", saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

(BETA)

09:43h

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su uništile 41 rusku krstareću raketu tokom najnovijeg ruskog vazdušnog udara na Ukrajinu.

U saopštenju se navodi da su ruske snage lansirale ukupno 51 projektil i dvije bespilotne letjelice, za koje su zvaničnici rekli da su uništene, u napadu tokom noći.

09:37h

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko rekao je da su raketni napadi zabilježeni u najmanje pet regiona širom zemlje, pri čemu su tri osobe poginule, a osam je povrijeđeno u višespratnici u Kijevu.

Osam osoba je povrijeđeno i u regionu Dnjepropetrovska, od kojih dvoje djece, saopštavaju tamošnji zvaničnici, prenosi agencija Rojters.

Nekoliko zgrada je, prema njihovim navodima, uništeno.

09:35h

Ukrajinske vlasti saopštile su da eksplozije odjekuju u Kijevu i Harkovu, kao i da je zemlja u stanju pripravnosti zbog novih ruskih raketnih udara.

"U Harkovu se čuju eksplozije", napisao je gradonačelnik Igor Terehov na društvenim mrežama, dok su vlasti u Kijevu saopštile da djeluju PVO sistemi širom zemlje.

Bonus video: