BLOG Malijar: Ruske snage napreduju u četiri oblasti duž linije fronta u istočnoj Ukrajini gdje se vode žestoke borbe

Rat u Ukrajini – 493. dan

34814 pregleda 61 reakcija 19 komentar(a)
Ukrajinski vojnici u kijevskoj oblasti, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnici u kijevskoj oblasti, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.07.2023. 22:25h
Završeno
20:08h

Ruske snage napreduju u četiri oblasti duž linije fronta u istočnoj Ukrajini gdje se vode "žestoke borbe", izjavila je danas zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Gana Malijar.

"Neprijatelj napreduje u oblastima Avdivka, Marinka i Liman", napisala je ukrajinska zvaničnica na Telegramu i dodala da ruske snage napreduju i u oblasti Svatovo.

Prema njenim riječima, situacija je "prilično teška" i na tom području se vode "žestoke borbe".

Ona je rekla da ukrajinske snage napreduju sa "djelimičnim uspjehom" južno od Bahmuta na istoku, kao i kod Berdijanska i Melitopolja na jugu.

Zvaničnica je rekla da na jugu ukrajinske snage nailaze na "intenzivan otpor neprijatelja", kao i na minska polja, i da napreduju "postepeno".

Ukrajinske snage "kontinuirano i neumorno rade na stvaranju uslova za što brže napredovanje", dodala je ona.

(Beta)

17:42h

Četiri civila povrijeđena su u ruskom granatiranju u gradu Hersonu na jugu Ukrajine, saopštila je danas kancelarija generalnog tužioca, prenosi Kijev indipendent.

Napad na stambenu oblast dogodio se oko 11.20 po lokalnom vremenu, a ruske snage su pucale sa okupirane istočne obale rijeke Dnjepar kako bi napale grad.

Napad je takođe oštetio civilnu infrastrukturu u gradu, navodi se u izvještaju.

Hersonska oblast, uključujući glavni grad regiona, svakodnevno granatiraju ruske snage sa istočne obale Dnjepra otkako su ukrajinske snage oslobodile zapadnu obalu tokom kontraofanzivne kampanje u jesen 2022.

08:51h

Rusija je preko noći izvela napad dronom na Kijev i okolni region nakon 12 dana pauze, pri čemu su sistemi protivvazdušne odbrane uništili svo oružje pri približavanju, saopštili su u ukrajinski vojni zvaničnici.

Vazduhoplovstvo zemlje saopštilo je da je napad uključivao osam iranskih dronova Šahed i tri oborene krstareće rakete.

"Još jedan neprijateljski napad na Kijev", rekao je Sergej Popko, general-pukovnik na čelu kijevske vojne administracije, u postu na Telegram kanalu.

Tri privatne kuće oštećene su od pada dronova u Kijevskoj oblasti, pri čemu je jedna osoba povrijeđena, naveo je vojni šef regiona Ruslan Kravčenko na svojoj Fejsbuk stranici.

Svjedoci agencije Rojtersa čuli su eksplozije koje su ličile na zvuk sistema protivvazdušne odbrane koji pogađa mete. 

Kijev, okolni region i određeni broj regiona centralne i istočne Ukrajine bili su pod upozorenjem o vazdušnom napadu oko sat vremena poslije dva sata ujutru po lokalnom vremenu.

Bonus video: