Belgija produžava rad nuklearnih reaktora do 2035.

“Sporazum jača snabdijevanje zemlje električnom energijom, smanjuje zavisnost i osigurava proizvodnju niskougljične i jeftine električne energije”, rekao je belgijski premijer Aleksandar De Kru prilikom potpisivanja sporazuma

4596 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nuklearni reaktori u Belgiji, za koje je planirano da budu ukinuti do 2025. godine, sada će raditi najmanje do 2035, pokazuje sporazum koji su sklopili belgijska Vlada i francuski energetski div Engie.

Engie upravlja sa ukupno sedam nuklearnih reaktora u zemlji, prenosi Capital.ba.

Kao razlog produženje navodi se zabrinutost oko pouzdanosti snabdijevanjem električnom energijom, podstaknuta prošlogodišnjom situacijom, kada je Rusija, nakon rata u Ukrajini naglo smanjila izvoz prirodnog gasa u Evropu.

“Sporazum jača snabdijevanje zemlje električnom energijom, smanjuje zavisnost i osigurava proizvodnju niskougljične i jeftine električne energije”, rekao je belgijski premijer Aleksandar De Kru prilikom potpisivanja sporazuma.

Rasprava o odustajanju od nuklearne energije u zemlji traje od 2003. godine, kada je Belgija donijela odluku da će se to dogoditi do 2025. godine, ali nakon što je Rusija smanjila izvoz prirodnog gasa u Evropu, oživjeli su razgovori o produžavanja vijeka trajanja dva najmlađa nuklearna reaktora u zemlji, koji su izgrađeni 1985. godine.

Dogovor s francuskim energetskim divom Engie postignut je nakon mukotrpnih pregovora o budućim troškovima zbrinjavanja nuklearnog otpada. Ti troškovi će dostići 15 milijardi eura i pokriti upravljanje otpadom iz svih sedam nuklearnih elektrana kojima Engie upravlja u Belgiji.

Francuska energetska kompanija moraće da plati i osam milijardi eura zbog najavljene razgradnje postrojenja.

Bonus video: