BLOG Ukrajinski zvaničnici: U ruskom granatiranju Limana ubijeno devet civila, borbe u regionu Donjecka

Rat u Ukrajini – 501. dan

26914 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Detalj iz Limana, Foto: Screenshot/Youtube
Detalj iz Limana, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 09.07.2023. 21:54h
Završeno
21:44h

Američki demokratski senator Tim Kejn i kongresmenka Barbara Li izrazili su danas zabrinutost zbog odluke administracije predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozefa Bajdena da pošalje kasetne bombe Ukrajini.

Kejn je rekao za Foks njuz da bi odluka SAD-a da pošalje kasetne bombe Ukrajini mogla da "inspiriše" druge zemlje da zaobiđu međunarodnu konvenciju koja zabranjuje takvu vrstu municije.

Kejn je, međutim, istakao da je Bajdenova administracija vjerovatno uzela u obzir sve rizike koje ta odluka donosi, navodeći da Ukrajina neće koristiti kasetnu municiju protiv ruskih civila, prenosi Tanjug.

15:59h

Devet civila je ubijeno tokom noći, a 12 ranjeno u ruskom granatiranju grada Limana u Donjecku, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Ukrajinski generalštab je danas naveo da je evidentirano više od 30 sukoba u prethodna 24 sata, pri čemu se nastavljaju intenzivne borbe oko gradova Bahmut, Liman, Avdijivka i Marijinka u regionu Donjecka.

Generalštab je rekao da u južnim regionima Zaporižje i Herson "neprijatelj koncentriše svoje glavne napore na sprečavanje daljeg napredovanja naših trupa", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ruske snage su navodno granatirale ciljeve, uključujući brodogradilište, u južnom gradu Hersonu u noći između 8. i 9. jula.

Regionalna vojna uprava sapopštila je da su stotine minobacačkih granata i druge municije pogodile grad u posljednja 24 sata.

Radio Slobodna Evropa nije u mogućnosti da nezavisno provjeri izvještaje sa linija fronta.

(BETA)

11:10h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i njegov poljski kolega Andžej Duda prisustvovali su službi u crkvi u gradu Lucku na zapadu Ukrajine.

Zelenski i Duda u Lucku
Zelenski i Duda u Luckufoto: Reuters

Oni su obilježili godišnjicu masakra Poljaka od strane ukrajinskih nacionalista tokom Drugog svjetskog rata, ubistava koja su izvor napetosti između saveznika.

Varšava je jedan od najčvršćih saveznika Ukrajine otkako je Rusija napala zemlju 2022. godine, ali je zločin, u kojem je, po istoričarima, stradalo više desetine hiljada Poljaka, nastavio da narušava odnose između dvije države, podsjeća Rojters.

"Zajedno odajemo počast svim nevinim žrtvama Volinije! Sjećanje nas spaja! Zajedno smo jači", navodi se u objavama Zelenskog i kabineta Dude na Tviteru.

v
foto: Reuters

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak napisao je na Telegramu da su Ukrajina i Poljska "ujedinjene protiv zajedničkog neprijatelja koji je htio da nas podijeli".

U objavi na Tviteru, Zelenski je rekao da je na tom događaju sa Dudom razgovarao „kratko, ali veoma sadržajno” o predstojećem samitu NATO-a u Viljnusu, gdje se Ukrajina nada odlukama koje će ubrzati njen cilj – članstvo u Alijansi.

„Dogovorili smo se da radimo zajedno kako bismo dobili najbolji mogući rezultat za Ukrajinu“, napisao je Zelenski.

Šef Dudinog kabineta rekao je da je "istorijska" činjenica da predsjednici zajedno odaju počast žrtvama, ali da je potrebno više posla.

„Ovo nije kraj ovog teškog puta, objašnjavajući našim ukrajinskim prijateljima istorijsku istinu, naravno da će se nastaviti“, rekao je Pavel Šrot privatnoj televiziji Polsat Nevs.

Poljski parlament saopštio je da ubistva, koja su između 1943. i 1945. izvršili Ukrajinska ustanička armija i Organizacija ukrajinskih nacionalista pod vođstvom Stepana Bandere, nose elemente genocida.

Ukrajina nije prihvatila tu tvrdnju i često spominje volinjske događaje kao dio sukoba između Poljske i Ukrajine koji je pogodio obje nacije, podsjeća Rojters.

Masakr je izazvao neobično javnu svađu između Poljske i Ukrajine ranije ove godine, nakon što je portparol poljskog ministarstva spoljnih poslova rekao da Zelenski treba da se izvini i zatraži oproštaj za događaje u Voliniji.

Međutim, predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk odlučio je da smiri tenzije u maju kada je poljskom parlamentu rekao da Kijev razumije bol Poljske.

Izmjena: 16:05h
11:09h

Rat u Ukrajini – 501. dan.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov pozdravio je odluku Sjedinjenih Država o slanju kasetnih bombi u Kijev, rekavši da će to pomoći u oslobađanju ukrajinskih teritorija, ali obećao je da se naoružanje neće koristiti u Rusiji.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je u nedjelju da bi lideri NATO-a trebalo da raspravljaju o ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižje na samitu iduće sedmice u Litvaniji.

Bonus video: